Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk sitter fast på grunn av flom og ras

Folk i Sjåk får ikke flytte hjem igjen. Bygda er oversvømt. Flere veier på Vestlandet er også stengt på grunn av ras.

Gatene i Sjåk ser ut som elver. Veiene mellom husene er dekket av vann. 77 mennesker har måttet forlate hjemmene sine. De får fortsatt ikke flytte tilbake. Det sier kommunen og politiet.

Flommen ser ut til å bli mindre, ifølge kommunen. Men det er fare for jordras. Rasene kan komme når vannet trekker seg tilbake. Da blir trykket i bakken borte.

Flere veier er fortsatt stengt på grunn av mye vann og ras. Det gjelder flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland. Noen veier ble åpnet mandag. Andre steder jobbes det hardt for å hindre skader.

Kommunen ber folk om å spare på vannet. Alle må fortsatt koke drikkevannet.

Det er mye vann i mange vassdrag på Vestlandet. Det gjelder blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Også i Luster har flere måttet flytte mens flommen foregår. Mange har fått vann i kjelleren. Flere veier er stengt.

I Hordaland truer vannmassene Opo bru på riksvei 13 midt i Odda sentrum. Det skriver avisa Bergens Tidene. Broen er fortsatt stengt. Den har fått seg en knekk av vannet som fosser nedover elven.

Mange broer og veier er også stengt langs elva Otta i Oppland. I løpet av søndagskvelden steg vannet i elva med 40 centimeter i Sel kommune. Natt til mandag ble det jobbet hardt ved bredden av elva. De forsøkte å sikre mot leirskred og flom. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden. Alle campingvogner på Otta camping ble fraktet vekk fra elva.

Skoler og barnehager i Skjåk er stengt mandag som følge av flommen. Søndag måtte folk flyttes med traktor fra husene sine.

– Jeg er en godt voksen kar, men jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Elias Sperstad til NTB. Han er ordfører i Skjåk.

Søndag var 30 innbyggere i Luster kommune i Sogn og Fjordane også uten strøm. Veiene er stengt.

– Det er fortsatt 20 stykker som sitter fast på to plasser. Elven stiger mye, særlig Fortunselva. Vi følger med på situasjonen, sa ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune til VG.

Et ras har sperret veien ved Finnsåstunnelen i Årdal i Sogn og Fjordane. Ifølge politiet fikk en bil noen skader. Fylkesveien vil være stengt mellom Fodnes og Årdalstangen fram til mandag formiddag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.