Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– For dårlig luftambulanse i nord

Tilbudet er ikke godt nok, innrømmer helseminister Bent Høie.

Det svensk-britiske selskapet Babcock har fått jobben med å sørge for Luftambulansetjenesten. De startet i sommer. Siden har de ikke klart å levere den beredskapen de skal ha. Beredskapen har vært på 90 prosent.

– Vi er ikke fornøyd med dagens situasjon, sa helseminister Bent Høie i Stortinget onsdag. Han måtte svare på spørsmål om luftambulansen i spørretimen. Det skjedde etter fem brudd på reglene for beredskap i Nord-Norge. Der er det seks ambulansefly, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Utfordringen nå er å sikre at det er nok piloter på basene, sa Høie.

Høie sier at Babcock har fått krav fra myndighetene. De må sende daglige rapporter. Høie har møtt styreleder for å snakke om tiltak, ifølge NTB.

Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet stilte kritiske spørsmål i spørretimen. Hun ble sint da statsminister Erna Solberg sa at tilbudet var bedre enn før. Det skjedde i oktober.

– Regjeringens arroganse mot folk i nord er provoserende. De vil ikke innrømme at dette er alvorlig og skaper utrygghet. Solberg sier beredskapen er blitt bedre. Men det er beviser på at den er blitt dårligere, sa Kjerkol til avisa Dagbladet.

Hun viser til at beredskapen var på 93,55 prosent i 2018 og 95,97 prosent i første halvår 2019.

Høie svarte da at tilbudet er blitt bedre på andre måter. Det er for eksempel nye fly.