Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– For dårlig sikret mot ekstrem-vær

Eksperter på klima mener «Dagmar» bare er en forsmak på framtidens ekstrem-vær. De mener staten må sørge for at vi er bedre rustet mot uvær.

Uværet «Dagmar» er bare en forsmak på framtidens ekstrem-vær. Det mener flere eksperter. De mener staten må gjøre slik at vi er bedre forberedt neste gang. Det skriver avisa Klassekampen.

Oddvar Flæte er leder for klimatilpasnings-utvalget. Det er oppnevnt av staten. Han sier til Klassekampen at «Dagmar» har avslørt flere problemer.

– Vi har ikke tilpasset oss endringene i klimaet. Vi har for dårlig telefonnett. Dersom vi skal forberede oss på et endret klima, må vi først ordne dette, sier han.

LES MER HER: Fortsatt mange uten strøm etter «Dagmar»

Flæte mener vi var for dårlig forberedt. Han sier at problemene med mobilnettet er et eksempel på dette.

– Det holder ikke når teleselskapene sier at folk ikke kan stole på mobilnettet. Fasttelefon er på vei ut. Vi må ta på alvor at mobiltelefon nå er folks viktigste verktøy for kommunikasjon, sier han.

Flæte mener at staten må stille opp. Det er for å takle framtidens ekstrem-vær. Han mener at fellesskapet nå må ta et større ansvar. Han mener at staten ikke lenger har kontroll over telefonnettet. Det er at televerket ble kjøpt opp av private selskaper.

LES MER HER: «Dagmar» ødela mer enn «Berit»

Grete Hovelsrud er forsker ved Cicero senter for klimaforskning. Også hun advarer mot konsekvensene av mer ekstrem-vær. Hun mener at staten burde styre mer.

– Vi har ingen nasjonal myndighet som har ansvaret for at vi tilpasser oss klimaet. Vi har heller ingen plan for hvordan vi skal gjøre de nødvendige endringene, sier hun.