Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– For mye sviktet

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo måtte fortelle Stortinget hvorfor ting gikk så galt under terror-angrepet 22. juli.

Tirsdag klokka 10.00 møtte statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo opp i Stortinget. De måtte forklare hvorfor ting gikk så galt under terror-angrepene 22. juli i fjor.

Stoltenberg innrømmet at for mye sviktet 22. juli. Han mener det er viktig at vi forstår farer i et trygt samfunn. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det minst krevende er å gi mer penger og godkjenne planer. Å bestemme at ting må organiseres på en annen måte. Den viktigste jobben er større. Det handler om ledelse og styrking av holdninger, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg sier også at det kommer til å koste mye penger. Nytt nødnett, nye rednings-helikoptre, øvelser og nytt beredskaps-senter vil kreve beløp i milliardklassen.

Justisminister Grete Faremo sa at det er hun som har ansvaret for at alle departementene gjør endringene som trengs. Det er endringene 22. juli-kommisjonen har foreslått.

LES MER HER: Politiet kunne vært på Utøya klokka 18.15

1. oktober vil hun ha rapporter med hva som skal gjøres først og hva som er målet.

Faremo sier at regjeringen vil foreslå å forby halvautomatiske våpen. Dette anbefalte 22. juli-kommisjonen i sin rapport.

Hun er ikke fornøyd med politiets vurdering av innsatsen 22. juli.

– Jeg har vært opptatt av politiets vurdering av seg selv. Den holdt ikke mål, sa Faremo i Stortinget.

LES OGSÅ: – Mye sviktet 22. juli

Jens Stoltenberg kom med flere beklagelser til Stortinget.

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere tiltak rundt sikkerhet og beredskap burde ha vært satt i gang. Det skjedde ikke. Det beklager jeg, sa Stoltenberg.

Siv Jensen er leder for Fremskrittspartiet (Frp). Hun er glad for at Stoltenberg beklaget.

– Jeg er glad for at statsministeren beklaget. Det var det helt nødvendig å gjøre, sa Siv Jensen. Jensen sier også at det kun er én mann som har skylden for 22. juli. Det er Anders Behring Breivik.

Erna Solberg er leder for partiet Høyre. Hun sier at norske myndigheter lenge har vært klar over endringer som burde gjøres. Det visste de før 22. juli. Solberg mener at Stortinget må finne svar på hvorfor norske myndigheter ikke lærte av dette.

Solberg ønsket også svar fra statsministeren på hvorfor det sviktet når vi ble advart mot terror allerede i 2007.

Stoltenberg svarte at de allerede i 2007 ga mer penger og støtte til politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Det var blant annet til spaning. Dette førte til at terror-planleggingen til Mikael Davud ble avslørt.

– Vi må huske på at det var ekstreme islamistiske grupperinger vi ble advart mot i 2007, sa Stoltenberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener dette er den mest alvorlige svikten i sikkerheten siden 2. verdenskrig. Hareide mener svikten er mer alvorlig enn regjeringen tidligere har informert om.

– Statsministeren hadde ikke noe annet valg enn å innrømme at mye har sviktet. Det er uvanlig med en slik beklagelse fra talerstolen på Stortinget, sier Hareide.

Mandag ble det klart at politiets nye base for beredskap skal bygges på Alnabru i Groruddalen i Oslo.

Siv Jensen sa tirsdag morgen at denne regjeringen ikke har skylden alene for at vi ikke var forberedt på angrepet 22. juli.

– Det blir feil og urimelig å legge alt ansvaret til denne regjering alene. Tidligere regjeringer har også et klart ansvar, sier Jensen til nyhetsbyrået NTB.

Jensen mener likevel at Stoltenberg har et stort ansvar.

– Hovedansvaret er Jens Stoltenbergs. Han har vært statsminister i sju år. Det kommer han ikke fra, sier Jensen.