Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forberedt hvis viruset kommer

Viruset kan komme til Norge når som helst. Det sier Folkehelse-instituttet om corona- viruset. 80 er døde av viruset i Kina.

Forberedelsene er gjort. Viruset kan komme til Norge. Da vet Folkehelse-instituttet hva de skal gjøre.

– Viruset kan nå Norge når som helst. Det kan for eksempel komme med reisende fra Kina, sier Siri Helene Hauge i Folkehelse-instituttet til nyhetsbyrået NTB. Hun er overlege.

Situasjonen med viruset ender seg fra dag til dag. Mandag var 80 mennesker døde av viruset i Kina. Det sier kinesiske helse-myndigheter. I alt 2.744 mennesker er registrert smittet.

Hauge sier at situasjonen endrer seg fra dag til dag. Det er mye de ikke vet om sykdommen som sprer seg i Kina.

– Vi vet foreløpig ikke sikkert hvor mange som er smittet. Og hvor mange av de smittede som blir alvorlig syke. Vi vet at noen får milde symptomer. Noen får ingen symptomer. Noen får lungebetennelse og noen har dødd, sier hun.

Hauge tror de vil vite om flere smittede etter hvert. Og at det er flere som er syke som myndighetene i Kina ikke vet om.

Norske myndigheter har en plan for hva de skal gjøre om viruset kommer hit. Blant annet handler det om å finne ut raskt om folk er syke. Norske flyplasser har fått beskjed om hva de skal gjøre. Alle kommunelegene i landet har også fått beskjed.

– Hva skjer den dagen det kommer en smittet pasient til Norge?

– Det vil avhenge av pasienten. Personen vil trolig få beskjed om å holde seg hjemme. Så vil vi prøve å spore opp folk personen kan ha smittet og gi dem informasjon, sier Hauge.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset.

Hauge sier at viruset smitter på samme måte som annen forkjølelse og influensa.

– Da gjelder det altså å ha god håndhygiene. Du bør unngå syke folk. På samme måte bør syke folk være forsiktige når de hoster og unngå å smitte andre, sier hun.

Foreløpig er det trolig ingen i Norge som er syke.

Men Hauge ber folk som har reist i Wuhan-området i Kina som blir syke, om å ta kontakt med lege.

– Hvis du ikke vært på reise og blir syk, har du nok noe annet, sier Hauge.