Norge

Forberedt på nye utfordringer

Kulldriften på Svalbard går mot slutten. Men Longyearbyen er forberedt på nye utfordringer, mener lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

– Det viktigste har vært å vite hva som skjer med gruveselskapet Store Norske. Utfordringen nå er alt som må endres i samfunnet, sier Christin Kristoffersen til Klar Tale. Hun leder lokalstyret på Svalbard.

Det er dårlige priser på kull i verden. Kulldrift er heller ikke bra for miljøet. 100 mennesker i Store Norske har måttet slutte allerede. I slutten av april ble det klart: Gruveselskapet får 500 millioner kroner fra staten. Noe er lån, noe er er oppkjøp av eiendom. Men det varer ikke evig.

– Vi må tilpasse oss. Det blir en ny situasjon på Svalbard, sier Kristoffersen.

Lokalstyrelederen vet at situasjonen vil føre til et spennende lokalvalg på Svalbard.

– Men staten har bestemt mye for samfunnet her oppe. Får folk påvirke egen hverdag?

– Folket har bestemt allerede. De har valgt inn politikere. Disse har bestemt utviklingen av dalen her i Longyearbyen. Slik har folk fått noe igjen for å stemme. Og vi politikere har vært raske og effektive. Vi har jobbet mye, forklarer hun.

LES MER i Klar Tales valgavis her

– Ungdommer i Longyearbyen sier til Klar Tale at de føler seg hørt. Tar dere alltid hensyn til det de mener?

– Longyearbyen var en av de første kommunene som tok med ungdommer i alle utvalg og råd. Vi synes det er utrolig bra å ha dem med. De lærer også om demokrati og ressurser. De lærer hvordan vi jobber, sier hun.

Men Longyearbyen er et sted der folk ikke blir så lenge om gangen. Hvert år flytter mange fra byen eller kommer til.

– Hvordan påvirker det lokaldemokratiet?

– Det er bra for oss. Vi er et samfunn i bevegelse. Men de som ble valgt inn i lokalstyret i valget, er ikke alltid de samme som når perioden nærmer seg slutten. Vikarer er hentet inn. Men alle som står på valglistene, er valgt inn av folket. Og det gjør oss til et samfunn som tåler mye, mener Christoffersen.

– Lånet til Store Norske er bare midlertidig. Blir det slutt på kull på Svalbard?

– Det er ingenting som tyder på at det blir åpnet flere kullgruver på Svalbard, utenom Lunckefjell. Den skal åpnes på ny for å hente ut mer kull. Men det er vanskelig å si sikkert om det blir en del av framtida, sier hun.

Nettopp dette er årsaken til at politikerne jobber så mye med utvikling av næringslivet.

– Vi må gjøre klart for en annen framtid. Mens vi er rustet til å gjøre det, sier hun.

Men problemene i Store Norske merkes allerede i Longyearbyen.

– Vi må kutte ned til én barnehage, siden det er færre barn som trenger plass. Det er også naturlig at det blir færre folk som bor her. Nå er det omtrent 2.100 mennesker. Det gjør oss sårbare, sier hun.

– Men hva med arbeidsplassene?

– Vi må satse på reiseliv og forskning. Men det er også viktig å ha en industri. Og det jobber vi med, sier hun.

Lokalstyret jobber med å utvikle en havn som er dypere.

– Den vil kunne ta imot stadig flere cruisebåter. Den vil også kunne være bra for universitetet og forskningsskip. Vi mener også at den kan brukes for utreiser til Arktis og ved levering av fisk dersom det blir noe av, sier hun.

Svalbard lever av industri. Men Kristoffersen er stolt over hvordan miljøet vernes på Svalbard. De vil sikre at ikke naturen ødelegges for nye generasjoner.

– Vi er nok mye mer aktive enn før med dette, sier hun.

Men Kristoffersen tror ikke folk vil kunne leve av miljø.

– Vi må ha en industri. Det er ikke nok å leve av i samfunnet uten det, sier hun.

– Hva gjør den usikre situasjonen for Store Norske med folk?

– Store Norske er veldig godt likt. Og de har jobbet utrolig godt for samfunnet. Folk er også like optimistiske som før. Så har vi vært fornuftige og snakket med folk om hvordan det er med Store Norske. Det har veldig mye å si, sier hun. Hun mener det har fungert til nå.

– Det er en vilje der. Det er ikke «stakkars oss».

Kristoffersen har vært på Svalbard i sju år. Etter lokalstyrevalget er hun på fastlandet i Norge. Fire stykker kjemper om hennes plass. Det er Torgeir Prytz fra partiet Høyre, Helga Bårdsdatter Kristiansen fra Miljøpartiet De Grønne, Arild Olsen fra Arbeiderpartiet og Eirik Berger fra partiet Venstre.

Én av dem må velges til å fortsette jobben med å forme Longyearbyens framtid.

Siste utgave

På forsiden nå