Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forklarer seg om sikring mot terror

Norge har fortsatt ikke sikret alle viktige steder mot terror. Statsminister Erna Solberg må forklare hvorfor.

Statsminister Erna Solberg forklarer seg i Stortinget mandag. Det er tre år siden fristen for å sikre viktige ting mot terror. Men jobben er ennå ikke ferdig.

Det er Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som har innkalt Solberg. Også flere andre statsråder må forklare seg, både nye og gamle.

I 2016 var en gransking av sikringer mot terror klar. Riksrevisjonen kom med kritikk. De sa at sikringen var svært mangelfull. I juni i år kom en ny rapport. Den var like kritisk.

Rapportene sier at regjeringen ligger langt etter fristen. Den skulle sikre objekter som er viktig for sikkerheten til staten og samfunnet. Dette gjelder både politiets og Forsvarets egne bygninger. Også bygninger som er viktige symboler skal sikres. Dessuten ting som er viktige for at samfunnet fungerer, som vannverk, strømforsyning og datasentraler.

Det ble bestemt at dette skulle sikres etter terroren 22. juli 2011.

De ulike etatene er ikke enige om hva som skal sikres og hvem som skal gjøre det, ifølge rapporten. Riksrevisjonen mener at situasjonen er en fare for liv og helse.

Solberg har tidligere sagt at hun ser fram til å møte kontrollkomiteen.

– Vi har gode svar når det blir høring om Riksrevisjonens rapport. Det er ikke alt de skriver der vi er enige i. Det blir noe Stortinget må finne ut av, sa statsministeren til nyhetsbyrået NTB.

Statsministeren har blant annet sagt at det skjer flyttinger både i Forsvaret og i politiet. Hun mener det ikke er fornuftig å sikre for millioner på steder som ikke skal brukes senere.

Flere partier er svært misfornøyde med regjeringen i dette. Det kan til sist ende med at regjeringen kan måtte slutte. Sosialistisk Venstreparti og Rødt har sagt at de vurderer å fremme mistillit i saken. Arbeiderpartiet er også svært kritisk.

Høringen vil skje gjennom hele dagen mandag.