Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forskere er skremt av plast i havisen

Forskerne finner plasten isen i havet. Det skremmer dem. Forskerne vet for lite om hva mikroplast gjør med fugle- og dyrelivet.

Plast i naturen og i havet er et problem. Noen vil kutte bruken av plast. Andre vil rydde strender. En ny rapport forteller at plast også er et problem i isen i havet.

Norsk polarinstitutt har kommet med en ny undersøkelse om plast i havisen og havet i nord. Forskerne sier resultatet er urovekkende.

Det finnes plast og strandsøppel på de fleste strender rundt Svalbard. Det ble også funnet plast i havet mellom Grønland og Svalbard, skriver kanalen NRK. Det ble det også i sjøen og på bunnen i Barentshavet.

Ifølge forskerne dreier det seg om rundt 194 gjenstander med søppel per kvadratkilometer. Søppelet veier til sammen 79.000 tonn. Det meste er plast.

– Det er de små partiklene, mindre enn én millimeter, som bekymrer oss mest. Forskerne vet veldig lite hva plastbiter gjør med fugler og dyr, sier Ingeborg Hallanger til NRK.

Hun sier at plast ikke brytes ned i naturen. Plasten deles i stedet opp i mange små biter, mikroplast. Dette er plastbiter på mindre enn 5 millimeter.

Mikroplast finnes i produkter som tannkrem, hudkrem, sminke og andre produkter. Det finnes også i syntetiske tekstiler. Når disse klærne vaskes, blir det skylt ut mye mikroplast. Disse partiklene fanges ofte ikke opp i kloakkrenseanlegg. Mikroplasten ender dermed i havene.