Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forsøker å bli kvitt kongen

Torsdag stemte Stortinget igjen stemme om å fjerne kongehuset. Partiet SV fremmet forslaget for 12. gang.

I 1972 kom forslaget for første gang. Da ba Sosialistisk Venstreparti (SV) om avstemning i Stortinget. De ville ha bort kongehuset og gjøre Norge til republikk i stedet.

– For oss er det svært viktig at folket skal ha muligheten til å velge de som styrer Norge, og å fjerne de som styrer, sier Kari Elisabeth Kaski til nrk.no. Hun er partisekretær i SV.

Torsdag stemte Stortinget over forslaget for 12. gang. Det er alltid SV som har kommet med forslaget. De var ensomme om å si ja fram til 2013. Da stemte også fire personer fra Arbeiderpartiet ja.

Det 12. forslaget falt med 28 mot 135 stemmer. Denne gangen stemte også noen politikere fra partiet Venstre ja. I tillegg til noen fra Arbeiderpartiet og politikerne fra SV.

Sveinung Rotevatn i Venstre var en av de nye som stemte ja. Han mener også at folk i slike stillinger bør velges, skriver nyhetsbyrået NTB.

De som stemte ja, framhevet hvor viktig kongehuset har vært for å samle folket. Michael Tetzschner fra partiet Høyre mener at ingen som velges vil klare å samle folk på samme måte.

LES MER HER: Kong Harald mest populær