Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Første dag på privatskole for prinsessen

Prinsesse Ingrid Alexandra ble tirsdag morgen ønsket velkommen på engelsk av rektor. Hun hadde første skoledag på Oslo International School på Bekkestua.

Tirsdag morgen ble prinsesse Ingrid Alexandra ønsket velkommen på engelsk av rektor Janecke Aarnæs. Det var da hun startet på Oslo International School (OIS) på Bekkestua i Akershus.

– Prinsessen blir en helt vanlig elev. Når hun går inn dørene her, vil hun føle seg som alle de andre OIS-elevene, sier Aarnæs til kanalen NRK.

Både Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter på sine nye private skoler tirsdag. Det skjer etter at de har gått fire og tre år på nærskolen Jansløkka i Asker i Akershus.

Ingrid Alexandra starter i 5. klasse på OIS på Bekkestua. Mens prins Sverre Magnus begynner i 4. klasse ved Oslo Montessori-skole i Skådalen.

Før sommeren ble det kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen. Og at de skulle begynne på privatskoler. Valget ble møtt med kritikk og debatt.

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet. Etter ett år vil kronprinsparet ha betalt over 200.000 kroner til skolen.

Martin Kolberg er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han sa at han mente skolevalget er begynnelsen på slutten av demokratiet. Og tre av ti nordmenn svarte at de er kritiske til byttet av skole. Det kom fram i en spørreundersøkelse som Norstat utførte for NRK.

Harald Stanghelle er Aftenpostens politiske redaktør. Han skriver i helgen at skolevalget nok ble mer problematisk enn de hadde trodd på forhånd på Skaugum. Skaugum er stedet hvor kronprinsfamilien bor.

«Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt. Det fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler til forsvar for den offentlige skolen».

Kronprinsparet har sagt at årsaken til at de byttet ikke var at de var misfornøyde med den offentlige skolen. De sa at én årsak var at Ingrid Alexandra skulle bli flinkere til å tenke og snakke engelsk. Kronprinsparet sa at valgene er tatt ut fra hva de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig vurdering for oss. Det sa kronprins Haakon til avisa VG dagen etter at skolebyttet ble kjent.

Flere snakker om Oslo International School som en eliteskole. Den ble startet som et tilbud for utenlandske familier som jobber midlertidig i Norge. De fleste elevene ved skolen er utenlandske.

Stanghelle mener kronprinsparet har rett til å velge som de har gjort. Men han beklager samtidig valget. «Det kan frata den kommende dronningen en meget viktig kvalifikasjon: et ekte og langvarig besøk i den verdenen det store, store flertall av hennes fremtidige folk kjenner som sin egen», skriver han.