Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fortsatt bekymret for unge asylsøkere

Unge asylsøkere fra Afghanistan får en ny sjanse. Det har Stortinget bestemt. Men det er ikke bra nok, mener Afghanistan-komiteen.

Norge skal se på asylsaker på nytt. Det bestemte Stortinget tirsdag. Det gjelder sakene til asylsøkerne som kalles oktober-barna.

Oktoberbarna er unge asylsøkere fra Afghanistan. De kom til Norge alene da de var under 18 år. Et vedtak fra oktober i fjor sier at de skal tilbake til Afghanistan. Det gjelder etter at de har fylt 18 år. Flere av dem fyller 18 i oktober, november og desember i år.

Tirsdag vedtok Stortinget at Norge skal se på sakene til ungdommen på nytt. De skal ikke sendes tilbake før det har skjedd.

– Det er ingen løsning for ungdommene. De vil fortsatt være i en svært usikker situasjon, sier Liv Kjølseth i en pressemelding. Hun leder organisasjonen Afghanistan-komiteen.

De er glad for vedtaket i Stortinget. Men det er ikke en helt god løsning, mener Kjølseth. Ungdommen må vente på at sakene deres behandles på nytt. Imens lever de i usikkerhet. Det kan være farlig for psyken, sier hun.

Halvparten av asylbarna med midlertidig opphold er blitt borte. 

Sosialistisk Venstreparti (SV) foreslo først å stanse alle returer til Afghanistan. De mener ungdommen ikke er trygge nok der. Arbeiderpartiet (Ap) støttet ikke forslaget. De laget et nytt forslag som Stortinget stemte over tirsdag. Forslaget til Ap ble også støttet av Senterpartiet, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Høyre og Fremskrittspartiet frykter at vi nå får flere unge asylsøkere fra Afghanistan. Det er uklokt å stanse utsendingen, sier statsminister Erna Solberg.

– Det bryter med praksis i andre europeiske land. Det vil gjøre norsk asylpolitikk mindre forutsigbar, skrev Solberg på bloggen sin lørdag.

Hun skriver at Utlendings-direktoratet hele tiden ser nøye på hvor sikkert det er i Afghanistan. De som trenger beskyttelse, skal få det, skriver hun. Spørsmålet er om vi skal si at ingen fra Afghanistan sendes tilbake, skriver statsministeren.

– Norge trenger å ha en streng, rettferdig og forutsigbar asylpolitikk, skriver Solberg.