Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fortsatt ledige sommerjobber

Har du ikke fått deg sommerjobb? Ikke gi opp. Det finnes fortsatt noen ledige jobber.

Mer enn 82.000 ungdommer i Norge har sommerjobb. De mest populære jobbene blir tatt først. Men det er fortsatt noen jobber ledige. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Særlig er det ledige jobber innen salg, helse- og omsorg og servering.

– Ta kontakt og spør om det finnes ledig jobb. Hør med familie, venner og bekjente om de vet om noe. Noen arbeidsgivere lager ikke annonse når de trenger folk. De vil heller at du tar kontakt med dem selv og spørre, sier Goran Scekic. Han jobber som rådgiver i organisasjonen YS. De jobber mot juks i arbeidslivet.

Mari Espelin er ekspert på arbeidslivet. Hun synes det er smart å ta en sommerjobb innenfor salg. Enten på gata, døra eller over telefon.

– Mange vil ikke ha slike jobber. Men erfaringen vil være veldig nyttig. Det kan skaffe deg jobb senere i større organisasjoner. Det ser også bra ut på CV-en, sier hun. Espelin er daglig leder i Ekstrahjelp. Det er en gratis tjeneste for ungdom mellom 15 og 25 år. De hjelper ungdom med å skaffe seg jobb.

Det er blitt flere i Norge som mangler jobb de siste par årene. Det gjør det vanskelig for unge og de som mangler utdanning, å få sommerjobb. Men det er ikke håpløst. Tallet på sommerjobber har økt med 15 prosent de siste to årene. Det finnes også flere småjobber på andre nettsteder. For eksempel finn.no.

– Mange unge er trege med å skaffe seg sommerjobb. Men det er ikke for sent. Det forsvinner og dukker opp sommerjobber hver dag, sier Espelin.

Å ta en sommerjobb er en fin måte å teste ut ulike yrker, mener Scekic.

– Det er også en fin måte å komme seg inn i en ny bransje. Men det er ikke alltid like lett. Da er det viktig å huske at all erfaring med arbeid er nyttig. Ikke vær kresen! sier han.