Norge

Fortvilet over uansvarlige dyre-eiere

Organisasjonen Dyrebeskyttelsen fortviler over eiere som ikke tar seg av dyrene sine. I ferien sliter de med å finne nye hjem til dyr som eierne dumper.

Ikke alle tenker på kjæledyrene når de legger planer for ferien. Noen dumper dyrene i pappesker eller søppelsekker. Dyrene blir satt igjen i skogen, ved veier, eller utenfor hus.

– Du kan ikke bare kaste fra Deg et dyr. Kan du ikke ta deg av det selv, må du gå til veterinær og få avlivet det. Du vet heller aldri eller om dyrene blir funnet og får hjelp, sier Karen Andersson til nyhetsbyrået NTB. Hun er styreleder ved Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus.

Du kan også gå til Dyrebeskyttelsen. De prøver å hjelpe. Men de klarer ikke å hjelpe alle.

Etter ferien vet Andersson at hun må ta imot mange kattunger. De er født mens familien har vært på ferie. Når eieren skal hjem fra ferie, drar de fra kattungene.

– Det eneste som hjelper for å få færre hjemløse dyr, er å kastrere og ID-merke, sier Karen Andersson. ID-merking er et merke på dyret. Det har en kode som gjør det mulig å finne ut hvem som eier det. Det er hvis kjæledyr kommer bort fra familien sin. Katter bør også steriliseres eller kastreres. Det gjør at det ikke blir født kattunger som eieren ikke vil ta seg av.

Andersson driver et fosterhjem. Det er for katter og kaniner som skal omplasseres. Hun er én av rundt 80 frivillige som jobber for Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Hun har tatt seg av mange kjæledyr som har blitt dumpet av eierne.

En del dyr får plass på Dyrebeskyttelsens mange hjelpesentre rundt omkring i landet. De som ikke får plass, prøver organisasjonen å plassere i fosterhjem. Det er fram til de får nye eiere.

Hjelpesenteret i Mosseveien i Oslo er overfylt.

– Akkurat nå har vi rundt 80 katter her. Det er altfor mange! Og det kan ta alt fra 14 dager til et par år før vi finner nye hjem til kattene, sier Kari Nylèn. Hun er frivillig hjelper på senteret.

På senteret blir dyrene vaksinert, sterilisert og ID-merket. Men å finne nye hjem til dem, er ikke lett. Særlig ikke om sommeren.

– Det er veldig vanskelig å få omplassert dyrene om sommeren. Enten må vi ha dem her hos oss, eller i fosterhjem. Men fosterhjem er vanskelig. Årsaken er at fosterfamiliene er på ferie, sier Nylèn.

Hvert år får Dyrebeskyttelsens 24 lokal-avdelinger inn over 3.500 forlatte og hjemløse dyr. Mange har blitt dumpet av eiere som ikke tar ansvar. Men noen dyr har bare gått seg bort. Problemet er at svært mange ikke ID-merker kjæledyret sitt. Da er det ikke lett å finne tilbake til eieren.

– Det er viktig å ID-merke dyrene. Da er sjansen større for at vi klarer å finne eieren slik at dyrene kan komme hjem igjen, sier Andersson.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå