Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredag er siste frist for å forhåndsstemme

Har du tenkt å stemme på forhånd? Da må du skynde deg. Fredag er siste frist.

Fredag er siste dag du kan forhåndsstemme til kommunestyre- og fylkestingsvalget. Etter det, kan du kun stemme på valgdagen. Det må skje i den kommunen du er folkeregistrert i. Litt under halvparten av landets kommuner har to valgdager. I mange kommuner blir dermed lørdag den eneste dagen en ikke kan stemme.

Her kan du lese mer om ord du kan komme over i valget.

Norge har en av de lengste periodene som finnes for å stemme på forhånd. Det sier Valgdirektoratet. Ved årets valg var det mulig å stemme på forhånd fra 12. august til 6. september.

Mange bruker ordningen, viser tall fra Valgdirektoratet. 665.000 forhåndsstemmer var registrert torsdag morgen. Det er nesten 235.000 flere enn på samme tidspunkt ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Bare i løpet av onsdagen stemte 83.000 velgere. Da fikk mange en tekstmelding fra Valgdirektoratet. De oppfordret folk til å bruke stemmeretten sin. De sendte ut påminnelse til 4 millioner personer med stemmerett.

Hittil har 15 prosent av velgerne stemt på forhånd. Tallene varierer en del fra sted til sted. I Oslo og Bergen har nesten 22 prosent forhåndsstemt.

Velgerne må ta med legitimasjon når de skal stemme. Den må ha med navn, fødselsdato og bilde. Det er ikke nødvendig med valgkort. Men det er en fordel.

På nettsiden valg.no ligger en oversikt over hvor du kan forhåndsstemme. Der står også åpningstidene til lokalene.


Her kan du laste ned Klar Tales valgavis gratis.


Les flere saker om årets valg her.