Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredspris mot kjemiske våpen

Nobelkomiteen har bestemt seg. Årets vinner av Nobels fredspris er Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er tildelt Nobels fredspris. Det fortalte Thorbjørn Jagland fredag. Han er leder i nobelkomiteen.

– OPCW får fredsprisen for sitt store arbeid mot kjemiske våpen, sa Jagland. Det skriver nyhetsbyrået NTB:

OPCW samarbeider for tiden med verdens-organisasjonen FN. OPCW går gjennom Syrias kjemiske våpen. De tar også ansvar for å  ødelegge Syrias kjemiske våpen.

Syria er ett av få land som ennå ikke er medlem i OPCW. 189 land i verden er med. De eneste andre ikke-medlemmene er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

Syria har for øvrig sagt at de nå følger Kjemivåpen-konvensjonen (CWC). Det er regler for hva slags våpen land kan bruke. Syria har sagt at de vil si ja til denne avtalen.. I så fall blir Syria automatisk også medlem av OPCW.

Organisasjonen OPCW hører hjemme i Haag i Nederland. Organisasjonen ble opprettet for å overvåke konvensjonen om kjemiske våpen. Den er fra 1997.

OPCW jobber med fire ulike oppgaver.

De skal ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen. Det skal skje under kontroll fra andre land i verden. De skal overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir laget. De skal også hjelpe og beskytte medlemsland mot kjemiske trusler. Organisasjonen skal også jobbe for samarbeid mellom ulike land i verden. 

Siden august har OPCW vært på plass i Syria. De har undersøkt om det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria.

Allerede i april påsto USA at slike våpen er blitt brukt. Men først i slutten av august reagerte resten av verden. Det var etter et angrep i Ghouta 21. august. Flere hundre mennesker ble drept i angrepet. 16. september visste  OPCWs eksperter svaret om at det var brukt kjemiske våpen der. Og det var det. Det ble brukt saringass i angrepet.

 USA truet Syria med angrep. Til slutt sa Syria ja til å overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

LES MER HER:Syria undertegnet avtale om kjemiske våpen

Det har vært snakk om at Norge skal være med og ødelegge våpnene.

LES MER HER:Ber Norge ødelegge Syrias våpen