Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredsprisen deles ut

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus onsdag.

Pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi mottok fredsprisen i Oslo rådhus. Det blir en lang dag for de to vinnerne av fredsprisen. Den begynte med barnas fredsprisfest. Dagen avsluttes med bankett på Grand Hotell.

Seremonien i Oslo rådhus startet klokka 13. Der fikk vinnerne diplom og medalje. Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi holdt tale. Kongefamilien, statsminister Erna Solberg og stortings-president Olemic Thommessen vil være til stede. Flere statsråder og representanter på stortinget vil også være der.

– Denne prisen går ikke bare til meg. Den går til de glemte barna som ønsker seg utdanning. Den går til de redde barna som ønsker seg fred. Den går til de stemmeløse barna som ønsker seg endring. Det sa Malala i sin tale.

I sin tale hedrer Kailash Satyarthi kollegaene som har blitt drept for å få slutt på barnearbeid. Han sier at vi må snakke sammen. Satyarthi snakket også om religion. Kristendommen og islam har likt syn på hvordan vi skal ta vare på barna.

– Alle store religioner sier at vi må ta vare på våre barn. Jesus sa: “La de små barna komme til meg og hindre dem ikke, for Guds rike tilhører slike som dem.» Den Hellige Koranen sier: “Drep ikke deres barn på grunn av fattigdom.» Det sa Satyarthi i sin tale.

Antall barnearbeidere i verden er blitt redusert med en tredjedel. Satyarthi sier at det forsatt er store utfordringer.

– Jeg nekter å godta at det ikke er plass til våre barns drømmer i alle templene, moskeene, kirkene og bedehusene, sier Satyarthi i talen. Han er takknemlig for alle kollegene sine. De risikerer sine liv for å kjempe for barns rettigheter.

En ung mann med et flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus. Det var mens Malala skulle få sin diplom og medalje. Mannen ble fjernet av sikkerhets-vaktene.

Politikere er også fornøyd med fredsprisvinnerne.

– Jeg er veldig glad for denne prisen. For Malala er det både på grunn av saken hun kjemper for og for hennes mot. Det er også fordi hun markerer at islam er en religion for fred. Og at de forferdelige islamistene som tyr til vold, tar feil. Det sier Kåre Willoch til NRK.

Solveig Horne fra partiet Frp er barneminister. Hun synes årets vinnere er gode vinnere av fredsprisen. Abid Raja fra partiet Venstre håper fredsprisen kan føre til et bedre forhold mellom India og Pakistan. Frp-leder Siv Jensen synes det er flott at årets fredspris går til to som jobber for barns rettigheter. Jonas Gahr Støre er leder i Arbeiderpartiet (Ap). Han synes årets fredsprisvinnere er modige. Det sier han fordi de har sår på kroppen etter angrep og lever i livsfare på grunn av sitt arbeid.

CNN-journalisten Christiane Amanpour skal intervjue vinnerne i én time. Etterpå skal vinnerne til et felles indisk-pakistansk arrangement i Gamle Logen. Kvelden avsluttes med en bankett på Grand Hotell.

6.000 barn hyllet vinnerne av fredsprisen. Det var på Redd Barnas fredsprisfest på Rådhusplassen i Oslo. Barna arrangerte sin fest fra klokka 11.

Dette er det 18. året på rad at Redd Barna hyller vinnerne av Nobels fredspris. I år arrangeres festen utendørs. Det er for å få plass til så mange barn som mulig. Alle barn som går i femte- til åttendeklasse i Oslo er invitert. Festen kunne ses på storskjerm i Grieghallen i Bergen. Der deltar barn fra Bergen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Festkomiteen består av tolv sjuendeklassinger fra Sagene og Lindeberg skoler. De to vinnerne svarte på spørsmål fra skolebarn i hele landet. Etterpå dro vinnerne videre til audiens hos kong Harald på Slottet.

Kronprinsesse Mette-Marit var med på festen. Det var også Fabian Stang. Han er ordfører i Oslo. Donkeyboy, Omer Bhatti & Juice Crew og tryllekunstneren MagiCurty underholdt på festen.

Torsdag åpner vinnerne av fredsprisen årets fredspris-utstilling. Det er på Nobels Fredssenter. Torsdag kveld er det nobelkonsert i Oslo Spektrum.

Malala Yousafzai kjemper for pakistanske jenters rett til å gå på skolen. Hun begynte arbeidet allerede som tolvåring. Da hun var 14 år fikk hun Pakistans første fredspris. I år får hun Nobels fredspris. Hun er kun 17 år gammel. Hun er den yngste som har vunnet Nobels fredspris.

Indiske Kailash Satyarthi er 60 år gammel. Satyarthi jobber mot barnearbeid. Han har reddet titusenvis av barn fra hardt arbeid. Satyarthi har bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

LES OGSÅ: Fredsprisvinnernes viktige kamp

LES OGSÅ: – Barn må kjempe for sine rettigheter