Norge

Fredsprisvinnernes viktige kamp

Malala Yousafzai fra Pakistan og indiske Kailash Satyarthi vant Nobels fredspris i år. Nå er de i Norge for å motta prisen.

Malala Yousafzai kjemper for pakistanske jenters rett til å gå på skolen. Hun begynte arbeidet allerede som tolvåring. Da hun var 14 år fikk hun Pakistans første fredspris. I år får hun Nobels fredspris. Hun er kun 17 år gammel. Hun er den yngste som har vunnet Nobels fredspris.

I 2013 var hun også en favoritt til å motta Nobels fredspris. I juni i år besøkte hun kronprins-familien på Skaugum. Da snakket hun om sine tanker om fredsprisen.

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå. Det er litt for tidlig. Når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet. Når jeg har nådd mitt mål. Da fortjener jeg det. Det sa Malala Yousafzai til nyhetsbyrået NTB i juni.

Yousafzai ble født inn i en sunnimuslimsk familie. Hun er vokst opp i byen Mingora. Det er en by i Swat-dalen nord i Pakistan. Det er høye fjell rundt byen. Faren hennes er poet og lærer. Han tok ansvar for at hun fikk utdannelse. Han lærte henne også å stå opp mot urett.

I 2007 kom Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro. Malala opplevde at Taliban ødela og brente ned skolene for jenter i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban. Hun skrev blogginnlegg på BBC. Hun kalte seg for Gul Makai. Hun ble advart av Taliban. De krevde at hun sluttet med kritikken. Malala lot seg ikke stoppe.

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris. Hun ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

I oktober 2012 ble Malala skutt i hodet av Taliban. De ville straffe henne for kampen for jenters rett til å gå på skole.

Hun overlevde skuddene. Og nyheten om den modige jentas kamp spredte seg over hele verden.

Indiske Kailash Satyarthi er 60 år gammel. Satyarthi jobber mot barnearbeid. Han har reddet titusenvis av barn fra hardt arbeid. Satyarthi har bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

I 1980 startet han organisasjonen Bachpan Bachao Andolan. Den har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i fabrikker. Barna har fått utdannelse og et nytt liv.

Barna har ofte blitt satt til arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Familien klarer ofte ikke å betale tilbake lånet. Da blir barna solgt videre.

Satyarthi er opprinnelig elektroingeniør. Han har vært opptatt av barns rettigheter helt siden han var liten.

Mange av ofrene for barnearbeid kommer fra fattige landsbyer. Satyarthis organisasjon har fått hundrevis av landsbyer til å bli modell-landsbyer. Modell-landsbyene er fri for barnearbeid. De fremmer barns rettigheter og mulighet til å bli hørt.

Satyarthis arbeid har ikke bare virkning i India. Han har bidratt mange internasjonale kampanjer og organisasjoner for barns rettigheter og for å forebygge barnearbeid.

Det er 168 millioner barnearbeidere i dag. Det er 78 millioner lavere enn for 14 år siden. Det viser at arbeidet for å hjelpe barna og forebygge barnearbeid går framover.

I Asia er det ofte husarbeid, tigging og prostitusjon barn blir brukt til. De brukes også i gruveindustrien, i mursteinsfabrikker og en rekke andre industrier.

Det er ikke ufarlig å hente barna ut fra fabrikkene. Satyarthi har fått dødstrusler. To av hans medarbeidere har blitt drept. Satyarthi har fått flere priser tidligere.

Satyarthi er født i byen Vidisha i den indiske delstaten Madhua Pradesh. Han bor i New Delhi sammen med kone, barn, kolleger og barn han og hans organisasjon har reddet. Det skriver nettstedet Wikipedia.

LES OGSÅ: Malala og Satyrarthi får Nobels fredspris

Siste utgave

På forsiden nå