Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fremskrittspartiet fram – Høyre sliter

Fremskrittspartiet (Frp) gjør det bra på den siste målingen til avisa VG. Høyre går det dårligere med.

Før valget gjør avisa VG målinger hver dag. På onsdagens måling gjør Frp det meget bra. 15,2 sier at de støtter dem. Det er første gang på to år at Frp har fått så stor støtte i en måling fra VG.

– Jeg tror velgerne ser at det kan bli et regjerings-skifte. Dermed blir de opptatt av hva slags politikk en borgerlig regjering skal føre, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Samtidig understreker hun at de ulike målingene viser ulike tall.

I den samme målingen sliter Høyre. 27,7 prosent støtter dem. Men det er 1,3 prosent-poeng tilbake, og det dårligste tallet i VGs måling på to år.

LES MER HER: Hemmelige møter med Frp i ett år

Arbeiderpartiet (Ap) får omtrent samme tall, 28,7 prosent støtte.

Kanalen TV 2 viste derimot fram en måling med et helt annet resultet tirsdag kveld. Der fikk Ap sitt beste resultat siden mars i fjor og ligger på 32,8 prosent.

Sosialistisk Venstreparti (SV) ligger rundt sperregrensen på 4 prosent. Den viktige sperregrensen bestemmer fordelingen av 19 ekstra mandater på Stortinget - de som kalles utjevnings-mandater. Venstre, Kristelig Folkeparti (KrF) og Senterpartiet (Sp) ligger over sperregrensen.

Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne har såpass mye støtte at de ville fått mandater på Stortinget hvis VGs tall ble resultatet av valget. Høyre, Frp og Venstre har til sammen god nok støtte til et borgelig flertall.

Les mer om stortingsvalget på www.klartale.no/valg13