Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frode Berg må sitte lenger i fengsel

– Jeg er sliten og føler meg lurt, sier han.

Torsdag var det nytt fengslingsmøte for Frode Berg i Moskva i Russland. Her ble det bestemt at han må sitte tre måneder til i fengsel. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det var som forventet, sa Berg.

Han fortalte at han er sliten.

– Jeg føler meg lurt, sier han.

Ilja Novikov er Bergs advokat. Han forteller at det I Russland er vanlig at en fengsels-straff blir forlenget. Dette skjer helt til saken kommer opp for retten.

Berg har sittet i fengsel siden 5. desember i fjor. Da ble han pågrepet av russiske myndigheter. Da han ble tatt av politiet hadde han rundt 29.000 kroner i kontanter.

Russland mener Berg skulle bruke pengene til å betale for informasjon. En person skulle gi Berg informasjon om den russiske nordflåten.

Berg har innrømmet at han jobbet for den norske Etterretnings-tjenesten (E-tjenesten). De samler inn informasjon som er viktig for Norge.

Russiske myndigheter mener Berg er en spion for Norge.

Men Novikov forteller at Berg nekter for å være spion.

Nyhetsbyrået NTB har spurt Etterretnings-tjenesten om Frode Berg. De ville vite om han jobbet for dem. Men Etterretnings-tjenesten nektet å svare.

– Vi gir aldri informasjon om hvem som jobber i Etterretnings-tjenesten , svaret Lars Gjemble til NTB. Han er pressevakt i Forsvarsdepartementet.

Russisk politi mener Berg har vært på oppdrag i Russland minst fem ganger. De mener han har jobbet for den norske Etterretnings-tjenesten. Den første reisen skal ha vært 11. juni 2015.

Berg skal ha publisert flere oppdatering fra reisene på nettsamfunnet Facebook. Det skriver avisa VG.

Brynjulf Risnes er Bergs norske advokat. Han tror ikke Berg har forstått hva han gjorde i Russland.

– Berg trodde turene til Russland bare var en tjeneste han gjorde. Han trodde ikke det ville få følger. Facebook-oppdateringen er med og viser dette, sier Risnes til VG.

Berg er skuffet. Han mener han ikke har fått nok støtte fra norske myndigheter.

Ine Eriksen Søreide fra Høyre er utenriksminister. Hun sier at Utenriks-departementet jobber med saken hans på flere måter.