Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frp endrer ikke mening

Fremskrittspartiet (Frp) vil ikke endre sin politikk om innvandring. De mener Anders Behring Breivik ikke fikk ideer av dem.

Per Sandberg er nestleder i Fremskrittspartiet (Frp). Han sier at partiet fortsetter med de samme meningene mot innvandring. De står i partiets program fram til 2013, skriver nyhetsbyrået NTB. Sandberg sier at Frp ikke kan ha gitt ideer til Anders Behring Breivik. Breivik er siktet for de to terror-angrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

Hans kollega Christian Tybring-Gjedde sier at han angrer på krasse ord han har brukt tidligere. Sandberg sier derimot at han ikke angrer.

– Jeg viser til at statsministeren har advart mot å jage folk for det de har sagt. Det er klart mange ord og uttrykk er blitt brukt i hete debatter. Men jeg vil rett og slett ikke være med på en debatt på siden. Det er om den spesielt skal handle om det medlemmer av Frp skal ha sagt, sier Sandberg.

LES MER HER: Frp-topp angrer

I Sverige var det for 20 år siden en mann som skjøt på innvandrere. Folk gikk rundt i frykt. Svenske John Ausonius ble kalt «Lasermannen». En av dem han skjøt, døde. Ausonius fikk mange ideer av det partier sa, mener forfatter Gellert Tamas. Han har skrevet bok om «Lasermannen».

– John Ausonius var veldig tydelig da jeg intervjuet ham. Han sa han fikk mange ideer av blant andre partiene Ny Demokrati og Sverige-demokraterna. Hos dem fant han støtte for tankene sine, selvtillit og en følelse av å bli støttet av det svenske folket, sier Tamas til NTB.

Han synes det er flere ting som ligner med Ausonius og Breivik.

– Det er likhet. Også Breivik synes å tro at han har støtte for det han har gjort. Slike personer blir ikke slik helt av seg selv. De utvikles med samfunnet til dem de er, sier Tamas.

Samtidig mener han at den norske debatten om innvandrere har vært mer dempet enn i Sverige. Breivik har vært mer på internett for å snakke om det. Tamas mener politikerne bør tenke over hvilke ord de bruker. Men folk kan ikke si at partier har ansvar for det som har skjedd.

LES MER HER: – Var ikke viktige nok for Breivik

Forfatteren mener at vi må fortsette å snakke om innvandring. Samtidig mener han at det ikke skjer noen islamisering i Europa. Tamas reagerer på ordet «snik-islamisering». Det har Frps leder Siv Jensen brukt. Forfatteren mener at folk da tenker at muslimene får bestemme viktige ting i det norske samfunnet.

– Det finnes ikke mange muslimer i topp-politikken eller i ledelsen for store banker og bedrifter. Og det er heller ikke sånn at Norge har startet med sharialover eller er i nærheten av å gjøre det, sier forfatteren. Han mener at når folk sier slikt, kan det bli uro. Det kan være veldig farlig.