Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frp må bestemme seg om bompenger

Fremskrittspartiet strever med saken om bompenger. Mange i partiet krever kutt. Men i regjeringen er det ingen løsning.

Det er to måneder siden folk i Fremskrittspartiet (Frp) kom med krav. De vil ha kutt i bompenger. Siden har lite skjedd.

– Vi må få en løsning snart, sier Roy Steffensen i Frp. Han er stortingsrepresentant og medlem av partiets landsstyre.

Han er urolig for at temaet skal bli alt folk snakker om i valgkampen.

– Jeg var to dager på Blinkfestivalen i Sandnes. Bompenger var alt folk var opptatt av. Og hva som skjer i forhandlinger. Det må vi få en avklaring på kjapt. Vi må ha svar når folk spør, sier Steffensen til nyhetsbyrået NTB.

Frps landsstyre kom med sine krav 5. juni. De vil blant annet stoppe nye bypakker som skal betales med bompenger. De mener bompengegjelden bør bort og at det bør brukes mindre penger på å bygge ut bypakker. De vil også ha strengere krav til hvor mye som skal betales av byen selv når nye byområder skal bygges.

Bakgrunnen for kravene var at mange velgere sier de støtter partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Og snart er det valg.

Gjennom sommeren har det vært samtaler om bompenger på flere nivåer i regjeringen. Men ingenting er avklart, ifølge NTB.

Lørdag starter Frp-leder og finansminister Siv Jensen valgkampen. Det gjør hun sammen med nestleder Terje Søviknes. Han er ordfører for Frp i Os.

Jensen har sagt til avisa VG at de har en tidsplan for å finne ut av dette med bompenger.

– Før valget, men helst så tidlig som mulig i august. Vi skal drive valgkamp. Vi skal ut og reise: Vi kan ikke sitte i hemmelige forhandlinger altfor lenge.

Johan Aas er fylkesleder i Innlandet Frp. Han sa mandag til NTB at det bør komme resultater innen en uke. Men han sier også at ledelsen i partiet må får ro til å jobbe.

– Vi Frp-ere er utålmodige, sier han.

Lørdag starter også Høyre sin valgkamp. Det skjer i Oslo sentrum. Mandag samles politikerne til partilederdebatt. Det skjer på åpningsdagen av Arendalsuka i Arendal.

Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre er i regjering sammen. De må først bli enige om hva de gjør med bompengene. Så skal Frps landsstyre vurdere det. Flere i Frp sier det haster å finne en løsning.

– Vi regner med at det kommer noe. Det som er viktig, er at det kommer noe ut av dette, sier Tone Ims Larssen. Hun er fylkesleder i Oslo Frp.

Også leder i Fremskrittspartiets ungdom tror på at partiledelsen kommer med en løsning.

Hvis det blir endringer rundt politikken om bompenger, må det inn i budsjettet for neste år.

De andre partiene i regjering har allerede sagt nei til en løsning som fjerner bomstasjoner helt. Eller at det skal brukes oljepenger istedenfor bomstasjoner for å betale veier. Men det blir trolig endringer framover for å hindre at det blir så mye bompenger i nye veirosjekter.