Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frp mister flest på Stortinget

Siv Jensen er fornøyd med valget. Men Fremskrittspartiet mister 12 av 41 folk på Stortinget.

Fremskrittspartiet (Frp) var partiet på Stortinget som hadde størst tilbakegang siden valget i 2009. De fikk 6,6 prosentpoeng lavere støtte. 16,3 prosent stemte på Frp. For fire år siden var tallet 22,9 prosent.

Det betyr at Frp mister 12 av 41 representanter på Stortinget. Leder Siv Jensen jublet likevel. Hun skal forhandle med Høyre om å være i regjering.

– Vi gjør vårt tredje beste valg noensinne. Vi går fram fra 2011. Og vi kan for første gang havne i regjering. Det er historisk på mange måter, sa Jensen.

LES MER HER: – Morna, Jens!

Høyre fikk størst økning i stemmer. De fikk 26,8 prosent av stemmene, Det er 9,6 prosentpoeng bedre enn i 2009. Det gir Høyre 48 plasser på Stortinget. Det er 18 flere enn de har i dag.

Også Venstre kan juble. De får ni på Stortinget. Det er sju flere en de har i dag. Partiet fikk 5,2 prosent av stemmene.

Miljøpartiet De Grønne kommer for første gang inn på Stortinget. Partiet fikk 5,5 prosent av stemmene i Oslo. Dermed kommer Rasmus Hansson på Stortinget.

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet i landet med 30,9 prosent. Men det er 4,5 prosentpoeng lavere enn i 2009. De får ni færre på Stortinget.

Kristelig Folkeparti fikk ti på Stortinget. Det er like mange som i dag. Senterpartiet fikk ti. Det er ett mindre enn i dag. Sosialistisk Venstreparti fikk sju mandater. Det er fire færre enn i dag.

Rødt fikk ikke nok stemmer til å komme på Stortinget.