Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter asylbarn blir kriminelle

I høst blir 130 asylbarn 18 år gamle. Da må de ut av Norge. Politiet frykter de vil stikke av.

Mellom september og desember i år fyller 130 asylbarn 18 år. De kom til Norge under flyktningkrisen i 2015. Utlendingsdirektoratet (UDI) har bestemt at de skal ut av landet.

128 av dem er afghanere, og det er Afghanistan de eventuelt sendes tilbake til, skriver avisa VG.

UDI gir penger til dem som reiser til Afghanistan frivillig. Politiet vil returnere dem som ikke reiser frivillig med tvang. Politiets utlendingsenhet (PU) frykter at mange av dem vil stikke av før 18-årsdagen.

Det er jobben til PU å returnere dem. Men politiet frykter at mange vil rømme fra mottakene. De advarer unge afghanerne mot å gjemme seg i Europa.

– Vi har erfaring med at disse ikke vil reise tilbake. Når vi oppsøker dem, har de allerede forsvunnet. Det er en stor utfordring. Bekymringen vår som politi er hvor de blir av, sier Morten Hojem Ervik til VG. Han er sjef i Politiets utlendingsenhet.

Til nå i år har 90 asylbarn med midlertidig opphold forsvunnet fra asylmottak. Totalt har 189 asylbarn forsvunnet. Ervik tror mange som stikker av kan havne i farlige miljøer.

– Dette er en sårbar gruppe. Muligheten for at de blir dratt inn i kriminalitet er stor, sier Ervik.

Onsdag kveld arrangerer flere organisasjoner fakkeltog foran Stortinget. De protesterer mot at de 130 asylbarna kan bli sendt ut av Norge i høst.