Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter for livet sitt

Ei 17 år gammel jente ble tvangs-giftet med sin fetter som 13-åring. Hun frykter for livet sitt etter at hun forlot familien.

Onkelen var familiens overhode. Det var han som styrte alt, ifølge jentas forklaring. Det var han som gjorde at jenta ble gift med fetteren sin.

Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale mot den nå 24 år gamle fetteren. Tanten, onkelen, jentas mor og jentas far er også tiltalt. Saken er den mest alvorlige saken om tvangsekteskap i Norge noensinne. Ekteskapet er ikke er gyldig etter norsk lov. Det skal ha blitt inngått søndag 17. desember 2006. I dag starten saken i Oslo tingrett.

Jenta sier hun ikke ante hva som skjedde da hun ble giftet bort i desember 2006. En dag kom hun rett hjem fra skolen. Hun ble tatt med til tanten og onkelens hjem. Der lå det klar sminke og kjole til henne. Det var gjort klart til fest. Tanten ga henne beskjed om å gjenta noen ord. De ble sagt av en mann som sto bak en dør, ifølge jentas forklaring i retten. Jenta visste ikke at mannen bak døra var en imam som foretok en vielse. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

– Jeg skjønte det ikke. Men jeg tenkte: Ja vel, jeg får vel gjøre det, sa 17-åringen da hun forklarte seg for Oslo tingrett. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hun var overrasket da hun ikke fikk bli med foreldrene hjem etterpå.

– Min tante sa at jeg nå var gift med min fetter, og at jeg skulle bo hos dem. Jeg trodde hun bare tulla, sa 17-åringen.

Jenta fikk bo hos foreldre i ukedagene fordi hun måtte på skolen. Men i helger og ferier måtte hun bo hos fetteren og hans foreldre, sa hun.

To-tre måneder etter vielsen ble hun voldtatt for første gang. Gråtende forsøkte hun å nekte sex med den da 20 år gamle ektemannen. Men fetteren truet henne med en lommekniv, slo henne og dro av henne klærne, sa hun i retten.

– Han sa: Du er min kone. Jeg skal ha mine rettigheter overfor deg, sa jenta.

Hun ha blitt slått og truet til å ha sex med ham jevnlig. Noen ganger ga hun etter fordi hun ikke orket mer mishandling, sa hun.

Hun fikk også ansvar for å lage mat og holde rent i huset. Ofte ble hun slått, sparket og lugget hvis husarbeidet ikke var godt nok.

Jenta tok til slutt kontakt med en rådgiver på skolen for å be om hjelp. Hun hadde da vært gift i tre år. Skolen kontaktet barnevernet. De fikk flyttet henne til en hemmelig adresse.

Alle de tiltalte nekter straffskyld. Ingen av dem vil innrømme å ha truet henne inn i ekteskapet. De avviser også at de har medvirket til voldtekt. Moren, faren og ektemannen ble pågrepet kort tid etter at saken ble anmeldt. Onkelen var i Irak på dette tidspunktet. Han er ennå ikke pågrepet. Onkelen er etterlyst i hele verden.

Onkelen skal ha truet jenta på livet en rekke ganger.

– Han ville drepe meg hvis jeg gikk til politiet eller barnevernet, sa jenta. Også ektemannen skal ha truet henne på livet hvis hun forsøkte å forlate ham.

Hun fikk høre at onkelen skulle ha tatt livet av sin egen søster i Irak. Det skulle være et såkalt æresdrap. Ifølge forklaringen haddee søsteren vært utro mot sin ektemann.

– Ære og rykte betyr alt for dem. Alt er knust nå. Hvis en jente stikker av, betyr det skam over hele familie. Æren var alt for onkelen, sa jenta.

– Er det noe som kan gjenopprette denne æren? spurte statsadvokat Johan Øverberg

– Ja, ved å drepe meg, sa jenta.