Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter nye skred

Det kan komme nye skred i Longyearbyen. Mange har måttet forlate husene sine i løpet av natten.

Eksperter på skred har kommet til Longyearbyen. De frykter at det kan komme nye skred. Derfor ble folk vekket og flyttet natt til søndag. Ti hus ble tatt i skred lørdag. En mann døde og til sammen ni er skadd.

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, skriver Sysselmannen på nettsidene sine.

120 personer hadde allerede måttet flytte etter skredet lørdag. Fire personer er sendt til sykehus i Tromsø. For ett av de fire, skadde barna er situasjonen fortsatt alvorlig. Det fortalte Universitetssykehuset Nord-Norge søndag.

Sysselmann Kjerstin Askholt roser alle som har hjulpet til.

– Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken. Noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet, sier hun.

Sysselmannen mener at ulykken kunne blitt mye verre uten hjelpen fra de frivillige.

Også statsmininister Erna Solberg skryter av innsatsen etter skredet.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang. Det er et godt organisert hjelpearbeid. Og det er mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt satt i gang raskt, sa Solberg til nyhetsbyrået NTB lørdag.

Røde Kors kom lørdag opp med flere folk og hunder fra Tromsø. Lavine-hundene søkte gjennom skredområdet. De skal søke igjen søndag. Slik kan de være sikre på at ingen flere er igjen i snømassene, ifølge kanalen NRK.

Det var også et møte for alle som hadde hjulpet til. Der kunne de snakke om det som hadde skjedd. Det var også et møte for resten av dem som bor i Longyearbyen. De fikk informasjon om arbeidet på rasstedet og på sykehuset, skriver Sysselmannen.

Omtrent hundre mennesker var med i redningsarbeidet etter skredet.

LES MER HER: Døde i skred på Svalbard

LES OGSÅ: – Begravd under halvannen meter snø