Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter ras av vann i Sogn og Fjordane

Det kan komme et ras av vann fra en isbre og ned til Fortunsdalen i Luster. Politiet vurderer evakuering.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om et mulig ras av vann i fra isbreen Harbardsbreen i Sogn og Fjordane. Rasfaren skyldes at mye snø har smeltet i området.

– Det er i lenge tid meldt om et jøkulhlaup. Store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen skulle komme. Men vi har ikke visst når. Nå har den startet, sier Knut Ola Aamodt i NVE til nyhetsbyrået NTB.

Et jøkulhlaup er en brå flom fra en innsjø som er oppdemt på en bre. Rune Engeset i NVE forteller til avisa VG at de har fulgt med på Harbardsbreen lenge.

– Det er to vann som demmes opp av isbreen. Målingene våre viser at breen har blitt tynnere. Og det oppdemte vannet har blitt større og større, sier Engeset.

Folk fra NVE har undersøkt breen. De mener flommen kommer til å gå enten fredag eller lørdag. NVE mener det trolig vil komme mer enn 6 millioner kubikkmeter vann.

– Det smelter en tunnel under selve isbreen. Og til nå har vannstanden sunket med cirka én meter. Vi vil nok se at hele vannet er tømt i løpet av to eller tre dager. Det er veldig mye vann som kommer på kort tid, sier Engeset til VG.

Hydro har et vann-magasin i området. Det kan ta unna om lag 3,5 millioner kubikkmeter vann. Resten vil kanskje gå videre og komme ned til Fortunsdalen i Luster.

Politiet i Luster kommune er i beredskap. Fredag ettermiddag sitter de i møte for å finne ut hva de skal gjøre med situasjonen.

– Vi har satt opp en lokal krisestab. Den skal å ta hånd om det som kommer. Det kan bli aktuelt å evakuere en del husstander. Det er en vurdering vi tar etter hvert som vi ser hva som skjer, sier Espen Gulliksen i Sogn og Fjordane politidistrikt til VG.

Forrige gang det gikk en jøkulhlaup ved Harbardsbreen i Luster var i 2010. Da var det snakk om fem millioner kubikkmeter med vann.