Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fulle voksne kan skremme barna

– Du er ikke alene, sier organisasjon til barna.

For mange betyr jula fest. Familien skal samles og kose seg. Alkohol er gjerne en naturlig del av festen.

– I jula handler det mye om tradisjon. Vi er vant til å drikke akevitt og øl, sier Elise Nyborg Eriksen til Klar Tale. Hun er fungerende leder i organisasjonen AV-OG-TIL.

I tillegg er jula fylt med fester. Fra julebord med jobben til nyttårsfeiring med venner.

Mange barn opplever at foreldrene drikker for mye. 90.000 barn lever i hjem der minst én forelder misbruker alkohol. Det viser tall fra myndighetene.

– I desember kjøper vi enda mer alkohol enn vanlig, sier Eriksen.

AV-OG-TIL ber ikke voksne om å slutte å drikke alkohol. Men de må vite når det er nok. Barna er også forskjellige. Noen kan bli redde bare de vet at foreldrene skal drikke, ifølge organisasjonen.

– Barna liker gjerne at de voksne er litt kjedelige. De skal være slik de pleier å være, sier Eriksen.

Seks av ti nordmenn mener at voksne drikker for mye foran barna. Det viser en undersøkelse fra organisasjonen IOGT, skriver kanalen NRK. IOGT hjelper folk med rusproblemer.

– Vi må snakke med hverandre. Hva slags julefeiring vil vi ha? Det skal være trygt og koselig å feire jul, sier Hanne Cecilie Widnes til NRK. Hun er leder for IOGT.

AV-OG-TIL og flere andre organisasjoner har laget en video. Den kan du se øverst i saken eller finne på nettsamfunnet Facebook. Videoen handler om Victoria. Hun må feire jul med en mamma som er full.

– Jeg vil si dette til barn: Dere er ikke alene. Mange har det vanskelig. Det er aldri deres feil at de voksne drikker alkohol. Det finnes hjelp å få, sier Eriksen.

Hun anbefaler å snakke med en voksen. Det kan for eksempel være en lærer eller en helsesøster. Det går også an å kontakte tjenesten Barsnakk.no i julen.

Kampanjen Hvit jul oppfordrer folk til å droppe alkohol. Folk kan love at de ikke skal drikke foran barna i julehelgen. Akkurat nå vil nesten 10.000 voksne gi barna sine en alkoholfri jul.

– Det er ingen barn som har alkohol på ønskelisten sin, sier Eriksen.