Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gavekort og bytterett – dette bør du vite

Får du gavekort til jul eller presanger som ikke passet deg? Her er tips, triks og regler for å bytte julegaver.

Forbrukerrådet har et og annet å komme med om bytting av julegaver som var feil.

– Bytterett er rett i forbindelse med jula som ikke står i loven. Utgangspunktet er at du kan bytte vare mot vare. Det er slik at du kan bytte blusen i den størrelsen som passer deg eller en i en mer passende farge, sier Ingeborg Flønes til nyhetsbyrået NTB. Hun er direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet.

Klar Tale har samlet mange julesaker for deg. De finner du her.

Det er ikke sikkert at alle gaver vil falle i smak. Derfor er det viktig å få med byttelapp. Følger det byttelapp med gaven, må du sjekke hvor lenge byttelappen gjelder. Du må også sjekke hva du får lov til å bytte.

– Har du ikke har noen lapp, ta med kvitteringen rett etter jul. Så ordner det seg som oftest. Forbrukerrådet får hvert år spørsmål både fra forbrukere og bransjen om hvordan de skal forstå byttereglene. Husk at du også får rett til å reklamere på gaven, sier Flønes.

Mange får også gavekort til jul. Forbrukerrådet synes det er synd at gavekort for mange millioner kroner blir liggende ubrukt og går ut på dato.

 – Hvis du vil gi et gavekort, så pass på å gi et kort som vil bli brukt. Det er for eksempel et gavekort i en sportsbutikk til den som elsker å trene. Når du får et gavekort, bør du alltid sjekke hva som gjelder. Og dato for hvor lenge kortet varer, sier direktøren.

– Står det ikke noen utløpsdato, gjelder det i minst tre år. Etter det kan du oppleve at butikken kan si nei. Det synes vi er dårlig service. Butikken har tross alt fått pengene sine, påpeker direktør Ingeborg Flønes.

Bytteretten står ikke i loven. Det betyr at den må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen. Er du i tvil om butikken gir bytterett, bør du spørre.

I noen butikker har du som oftest bytterett fordi det er vanlig i den bransjen. Det gjelder bøker og gullsmedvarer og gjerne klær og andre tekstiler. Etter jul er det vanlig at du får bytterett på de fleste varer.

Ta godt vare på kvittering eller byttelapp. Ved bytting, må varen være ubrukt og uskadd. Du bør også ta med originalemballasjen. Det vil selgeren ofte kreve.

Noen gaver kjøpes ved messe, dørsalg eller via internett og telefon. Da gjelder angrerettloven. Det gir mulighet til å angre på kjøpet.

Hvis varen er slitt eller skadet, har du ikke bytterett. Hvis det var noe galt med varen da du fikk den, kan du klage på dette.

 

Vil du ha en dyrere vare enn den du leverer inn, kan du betale ekstra. Da bruker det å gå i orden. Bytter du til deg en som er billigere, vil selger gi tilgodelapp på resten. Du kan også få penger tilbake i noen tilfeller.

 

En del butikker tilbyr åpent kjøp. Det vil si at du kan levere inn varen du har kjøpt, og få pengene tilbake