Norge

Gir opp norske jordbær

Seks av ti norske jordbær-bønder har gitt opp de siste ti årene. Stadig mer jordbær må kjøpes fra andre land.

I 2001 var det 1.100 bønder som drev med jordbær i Norge. I fjor var det bare 449 jordbær-bønder igjen her i landet, skriver avisa Nationen.

Likevel produserer bøndene som er igjen, flere jordbær enn før.

Mange av dem som har gitt opp, har drevet for smått, mener Arvid Laksesvela. Han jobber i Grønt-produsentenes Samarbeidsråd (GPS).

– Jordbær-produksjon er veldig dyrt og krever mye arbeid. Bøndene må blant annet leie inn folk til å jobbe. De må også finne steder disse arbeiderne kan bo. Været kan føre til dårlige inntekter flere år på rad, sier han.

Nå produseres det for lite jordbær i Norge. Hvert år spiser hver av oss omtrent 4 kilo jordbær. Til sammen spiser vi litt over 10.000 tonn. I fjor ble det kjøpt 7.500 tonn jordbær fra andre land.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå