Norge

Glemmer aldri jubelen 8. mai 1945

Trygve Gjedrem og Lisen Engh var tenåringer da Norge ble fri fra tyskerne for 70 år siden. Ennå husker de jubelbruset da freden kom.

Den 8. mai 1945 var endelig fem år med tysk okkupasjon over i Norge. Da var Trygve Gjedrem og Lisen Engh 16 år gamle. Gjedrem opplevde jubeldagene i Bjerkheim i Rogaland.

– Freden ble inngått den 8. mai. Men klokken 17.00 den 7. mai fikk vi beskjed om at nå er det fred, nå har tyskerne overgitt seg. Jeg husker veldig godt akkurat hvor jeg var da, i utmarka. Da var det jubel, forteller 86 år gamle Gjedrem til Klar Tale.

Flere fra bygda hans hadde vært borte lenge. Noen hadde vært med i motstandsbevegelsen, mens andre hadde vært fanget av tyskerne.

– Dagene etter 8. mai begynte folk å komme hjem igjen. Da tok hele bygda imot dem og lagde portaler inn til hjemmene deres. Det var jubelbrus i hele bygda etter hvert som de kom hjem, sier han.

Opplevelsen av å endelig være fri fra nazistene, gjorde sterkt inntrykk på 16-åringen.

– Det var en mektig opplevelse, det ble et jubelår. Vi som opplevde fem års okkupasjon, ble nok en del farget av det. Vi ble motstandere av vold og krig, forteller Gjedrem.

Lisen Engh opplevde fredsrusen i hovedstaden.

– I maidagene 1945 kjørte jeg og vennene mine rundt i Oslo i timevis. Vi satt på taket av tilhengeren på blåtrikken. Mine barnebarn ler rått og nekter å tro meg når jeg forteller dette, sier Engh.

En måned senere, den 7. juni 1945, kom den norske kongefamilien hjem igjen til Oslo. De hadde flyktet til London i Storbritannia under okkupasjonen.

– 7. juni sto jeg som 16-åring faretruende nær kanten på Rådhuskaia. Møkkavannet lå under skosålene mine. Utsikten til ærestribunen på Honnørbryggen kunne neppe vært bedre. For jeg kunne se rett inn i ansiktene til begge prinsessene. Og ikke minst fjeset på en blek og forskremt 8-åring i lysegrå kortbukser, forteller Engh.

Den lille gutten var prins Harald, som nå er Norges konge.

– Barna visste selvfølgelig at de ville bli ønsket velkommen hjem. Men ingen ingen kunne ha forberedt dem på den mottakelsen de fikk av tusener. Folk var spinnville av ren og skjær glede. Ikke rart at de var vettskremte. De ble kanskje merket for livet, de også, sier Engh.

Du kan lese mer om frigjøringen og følgene av andre verdenskrig i denne ukas Klar Tale.

LES MER HER: 9. april – dagen som endret Norge

Siste utgave

På forsiden nå