Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– God håndhygiene viktig mot smitte

En kvinne i Norge er smittet av viruset covid-19. Helseministeren ber oss om å ha god håndhygiene. Det kan hindre smitte i å spre seg.

Onsdag kveld ble det kjent: En kvinne fra Tromsø er smittet med viruset covid-19. Hun er den første personen i Norge som er smittet av viruset. Kvinnen var nylig i Kina. Det fortalte Folke-helseinstituttet på en pressekonferanse.

Helseminister Bent Høie snakket med norsk presse senere på kvelden. Høie var ikke overrasket over at det er et tilfelle av smitte her i Norge.

– Det vi forventet skulle skje, har skjedd, sier Høie. Han snakket med blant annet kanalen NRK og avisa VG.

En norsk student er også smittet av viruset. Han er i Italia. Mannen i Norge kort tid før han ble syk. Det fortalte helsemyndigheter Firenze i Italia til Klar Tale.

Helseminister Høie tror ikke at den smittede, norske kvinnen har smittet andre. Men Høie sier det er sannsynlig at mange i Norge kan bli smittet med viruset covid-19 etter hvert.

FHI har forklart at de har gode tester for å avsløre smitte med covid-19. Personer som har en risiko for slik smitte, blir testet. Det gjelder blant annet folk som har vært i områder i Kina der viruset brøt ut.

Høie sier det er viktig at folk som har vært på reise til områder med smitte, kontakter helsevesenet. Det gjelder hvis de kjenner seg syke.

– De bør ringe helsetjenesten. De skal unngå å dra på legevakten. De kan ringe 116 eller 117, sier Høie.

Myndighetene har muligheter for strenge tiltak for å stanse eventuell spredning av smitte. Men det kommer ikke til å skje nå. Det vil først blir vurdert om det er nødvendig, ifølge Høie.

Helseministeren sier at det viktigste nå er å sørge for at alle for god helsehjelp.

– Norge har en god og robust helsetjeneste. Men hvis vi får et stort utbrudd, så vil det bli en stor belastning på helsevesenet, sier han.

Høie ber alle om å sørge for god håndhygiene. Det betyr blant annet å vaske hendene godt.

 

– Om du må hoste, host i et tørkle eller i armhulen. Slik kan vi unngå spredning av smitte. Ikke minst knytte til vanlig influensa også, sa Høie.