Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han sier nei til asylavtale

Partiene SV og MDG vil ikke være med på stramme inn asylpolitikken.

Partiene på Stortinget jobber for å bli enige om en strengere asylpolitikk. Lederne for partiene jobber med avtalen om det som kalles et bredt asylforlik. Men verken Sosialistisk Venstreparti (SV) eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil være med på avtalen.

– SV frykter at asylforliket i Stortinget ødelegger for integreringen. Derfor kan vi ikke være med. Det sier Audun Lysbakken. Han er leder for SV.

Lysbakken mener avtalen legger opp å sende raskt tilbake dem som ikke har behov for beskyttelse. Han mener avtale burde handlet mer om integrering. Den burde også handlet om hvordan Norge skal ta imot dem som faktisk har rett på beskyttelse.

– I forhandlinger må man gi og ta. Men i disse forhandlingene ble vi bare invitert til å gi, sier Lysbakken.

Etter det nyhetsbyrået NTB vet har også Miljøpartiet De Grønne bestemt seg for å ikke være med. Partiene Venstre og Kristelig Folkeparti går derimot inn for et forlik. Det gjør også Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det skal være snakk om en såkalt trinnvis avtale. Først kommer listen over hastetiltakene som strammer inn asylpolitikken. Samtidig starter forhandlinger om hvordan asylsøkere skal integreres og hvilke ressurser kommunene får.

Listen over innstramminger i asylpolitikken har opp mot 18 tiltak. Reglene for familiegjenforening blir strengere. Det blir også flere som får midlertidig opphold.

Forhandlingene om endringer i asylpolitikken skjer samtidig med regjeringens forslag om å endre utlendingsloven. Forslaget blir haste-behandlet i Stortinget denne uken.

LES OGSÅ: Ny asyl-lov skal være midlertidig
LES OGSÅ: Vil ha strengere regler for asyl