Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han slipper straff

Eventyreren Jarle Andøy er frifunnet etter en ekspedisjon i Antarktis.

Nord-Troms tingrett har frifunnet Jarle Andøy etter en ekspedisjon i Antarktis. Retten trodde på at han hadde fått nødvendige tillatelser til å seile fra Argentina.

– Jeg syns det er på tide. Endelig har retten tatt stilling til at Norges polarmyndighet på ingen måte er de eneste som bestemmer hvem som skal få lov å ferdes i internasjonalt farvann. Det sier Andhøy til nyhetsbyrået NTB.

Han vil likevel vente med å feire frifinnelsen til ankefristen har gått ut.

– Nå venter jeg på hva de inkompetente fag-myndighetene på Polarinstituttet finner på. Jeg har vært i Høyesterett om tilsvarende problemstilling tidligere. Det overrasker meg ikke om saken ankes fra deres side. Jeg utsetter feiringen til ankefristen er ute, sier han.

Eventyreren Jarle Andhøy dro i februar 2011 på ekspedisjon til Antarktis med seilbåten Berserk. Med seg hadde han et mannskap på fire. Planen var å overvintre. Mens Andøy og Samuel Massie var i land, forsvant seilbåten under en stor. Andøy har siden prøvd å finne ut hva som skjedde med mannskapet og seilbåten.

I mars i fjor var Andhøy igjen på seiltur i Antarktis. Han meldte ikke fra til Norsk Polarinstitutt at han skulle seile sør for 60. breddegrad. Han hadde heller ikke sørget for god nok forsikring. Andøy ble denne gangen også tiltalt for å ha brutt melde- og garantiplikt.

Det endte med rettssak mot Jarle Andøy i Nord-Troms tingrett. Andøy hevdet at han hadde tillatelse fra argentinske myndigheter for seilasen i mars i fjor.

Aktor mente Jarle Andhøy ikke hadde de nødvendige tillatelsene til å seile i Antarktis. Aktor ville dømme ham til 30 dagers betinget fengsel og til å betale en bot på 45.000 kroner.

Andøy skjønte at saken i Tromsø kunne ende i fengselsstraff. Da fikk han sendt dokumentene fra Argentina til Norge.

– Jeg trodde lenge at dette var nok en runde i retten som ville ende med nok en bot. Men da jeg innså at tiltalen kan ende med fengselsstraff, tok jeg grep, sa han.

Andhøys advokat Brynjar Østgård sier til nyhetsbyrået NTB at frifinnelsen viser at hans klient har fulgt reglene.

– Han er frifunnet og godt fornøyd med det. Han er blitt trodd på at han oppfattet å ha nødvendig argentinsk tillatelse.

LES OGSÅ: Derfor leter Andhøy i Antarktis
LES OGSÅ: Vil sende TV-serie om «Berserk»
LES OGSÅ: 
– Galskap hvis han er på ny ekspedisjon