Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper på snarlig svar

Kommende statsminister Erna Solberg håper de snart får svar på hvilke partier som blir med i regjering.

– Det hadde vært fint, men vi får se. Det viktigste er å skape et godt resultat, ikke hvilken tid vi bruker. Det sa Solberg til nyhetsbyrået NTB fredag formiddag. Da var Høyre-lederen på vei til nye samtaler med Venstre (V), Fremskrittspartiet (Frp) og Kristelig Folkeparti (KrF) på Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide tror samtalene ikke vil vare lenge. Trolig blir de avsluttet i dag fredag.

– Vi nærmer oss en avklaring. Jeg er sikker på at vi vil se en løsning en av de nærmeste dagene, sa Hareide. Han kom til sonderingene som startet klokken 10. Sonderinger vil si at partiene snakker sammen om de skal være i regjering sammen.

LES MER HER:– Vi må avklare viktige saker

Høyre, KrF, Venstre og Frp har stengt av den femte etasjen på Stortinget. I dag fredag er den 11. dagen de møtes for å snakke sammen. Alle partiene har krav de vil ha med. Det er krav som må innfris før partiene blir med i en regjering. Siden partiene har forskjellige viktige saker, tar det tid å finne en løsning.

Venstre og KrF fikk beskjed fra sine landsstyremøter hva de burde kreve. Om Høyre og Frp vil si ja eller nei til dette, har mye å si. Det kan avgjøre om det blir fire partier med i den nye regjeringen.

Krf-leder Hareide tror det blir en lang fredag med samtaler.

– Det blir helt sikkert en lang dag, sier han.

Det er uklart om partiene vil møte pressen fredag. Men vi vil få vite om det blir slutt på samtalene eller om de fortsetter i helgen. Kanskje også ut i neste uke. Det er Venstre-leder Trine Skei Grande klar for.

Venstre og KrF håper å få avtaler om viktige spørsmål som klima, asyl, familie- og distriktspolitikk. Dersom de to største partiene ikke blir med på dette, blir KrF og V trolig ikke med i regjering.

En kilde i avisa Dagbladet sier til avisen at Høyre-leder Erna Solberg gjør det hun kan for å få med alle fire.

– Det er politisk utpressing som pågår, sier en sentral kilde til Dagbladet. Årsaken er at en del av kravene til KrF og Venstre koster mye. Samtidig har KrF og Venstre samme utgangspunkt som før valget: Begge vil helst være i en en trepartiregjering med Høyre. De vil helst slippe å ha med Fremskrittspartiet.

Men Frp vil være med i regjering.

– Det er en hån mot velgerne dersom Erna Solberg danner regjering med to borgerlige partier med til sammen 19 mandater. Frp har 29 mandater, sier en kilde til Dagbladet.