Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har du forhåndsstemt?

I dag er siste sjanse til å stemme på forhånd. Les hvordan du gjør det.

Selve valgdagen for stortings-valget er mandag 9. september. I tillegg stemmes det også søndag 8. september i noen kommuner.

Det har vært mulig å stemme på forhånd siden 12. august. Fredag 6. september er den siste dagen du kan stemme på forhånd før valgdagen.

Alle kan stemme på forhånd, og folk gjør det av ulike grunner. Noen synes rett og slett det er praktisk å stemme litt før.

Andre er kanskje i en annen kommune enn den de tilhører på valgdagen. Du tilhører den kommunen der du sto som bosatt i Folkeregisteret 30. juni i år. Kan du ikke stemme i denne kommunen, må du forhåndsstemme.

LES MER HER: Her er partienes kampsaker

Hver kommune har egne steder for forhåndsstemming. Besøk nettsidene til kommunen du vil stemme i, eller ring til kommunen og spør. Da finner du ut hvor det finnes stemmelokaler. Det kan være på biblioteker, i butikker eller i boder på torg og i gater. Mange valglokaler har åpent til klokka 18 eller 19 på ettermiddagen fredag. Men noen stenger tidligere.

Her er noen regler for stemmingen:

  • Du må vise fram legitimasjon. Det kan være pass, førerkort eller bankkort med bilde.
  • Du må ikke ha med valgkortet ditt, men det gjør jobben lettere for dem som tar imot stemmen din.
  • Hvis du har stemt på forhånd, kan du ikke stemme på nytt på valgdagen. Du kan heller ikke forhåndsstemme flere ganger.

Bor du i en av disse 12 kommunene, er du med på en prøve-ordning om å stemme på internett: Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn eller Ålesund.

Slik stemming gjøres på nettstedet evalg.stat.no. Du må bruke kode for å logge deg inn på stemmesiden. Koden får du blant annet med MinID eller med banken sin BankID. Det er samme type koder som du kan bruke når du for eksempel sjekker skatten din.

Forhånds-stemmer du på Internett, kan du stemme flere ganger. Den siste stemmen blir den som gjelder.

Følg valget på www.klartale.no/valg13