Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har funnet kur mot langvarig hodepine

Minst 50.000 mennesker sliter med vondt i hodet hver dag. En norsk lege har funnet en kur.

Mellom 50.000 til 100.000 personer i Norge sliter med hodepine som ikke blir borte. Årsaken er at de har brukt for mye smertestillende medisin. Det kalles for medikament-overforbruks-hodepine (MOH). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

LES OGSÅ: Utryddet sykdom kan komme tilbake

 

Lege og forsker Espen Saxhaug Kristoffersen ved Ahus og Universitetet i Oslo kan ha funnet en medisin som hjelper. Han har skrevet en doktorgrads-avhandling om det.

 

Å ha langvarig hodepine er vanlig. Og de fleste som har MOH behandler seg selv på feil måte. De bruker bare flere hodepinetabletter.

– De tar ikke kontakt med hodepine-spesialister. Men vi har funnet ut at det er er er mulig å bli kvitt hodepinen på en enkel måte, sier Kristoffersen til NTB.

Løsningen kan se enkel ut. Pasienten må slutte med over-forbruket av tabletter. Kristoffersen har testet dette i samarbeid med 50 fastleger og pasienter. Halvparten av alle som forsøkte dette ble kvitt hodepinen.

Metodene og oppfølgingen av pasientene ligner behandling av pasienter som drikker for mye alkohol.

Over halvparten av alle som har langvarig hodepine har forsøkt alternativ behandling. Kristoffersen mener det viser at folk har store lidelser Og at leger ikke har klart å gi dem et godt tilbud.