Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har mer tillit til barnevernet

Forskere er overrasket. Nordmenn har fått mer tillit til barnevernet. Det er til tross for stadig flere er kritiske.

Forskere er overrasket. Nordmenn har fått mer tillit til barnevernet. Det er til tross for stadig flere er kritiske. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Les også: Stor interesse for saker om barnevern

Stadig flere nordmenn har tillit til barnevernet. Det viser en undersøkelse fra Universitetet i Bergen (UiB). 60 prosent av nordmenn har stor eller ganske stor tillit til barnevernet. Bare halvparten hadde det i 2014.

Det norske barnevernet har blitt kritisert mye de siste årene. Kritikken har kommet fra både i Norge, og fra andre land.

– Vi trodde det ville føre til mindre tillit til barnevernet, og til de som tar beslutningene. Det sier Marit Skivenes. Hun er professor i statsvitenskap. Hun er ansvarlig for undersøkelsen.

– Jeg ble veldig overrasket. Resultatene viste det motsatte av det jeg hadde ventet.

Les mer: Dårlig stemning mellom Norge og Polen

Norge har blitt dømt flere av den Europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Den ligger i Strasbourg. Barnevernet har fått kritikk for flere ting. Det gjelder både når de tar over omsorgen, og reglene for samvær. Norge har også blitt kritisert for  praksisen med tvang-adopsjon.

Flere ulike grupper er kritiske. Men undersøkelsen viser at de sliter med å nå fram.

– Det er en svært liten gruppe som. Resultatene viser at 8 prosent hadde svært lav tillit til barnevernet. 5 prosent hadde svært lav tillit til dommene i barnevern-ssaker, sier Skivenes.