Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hedres for jobben for kvinner i Irak

Yanar Mohammed har jobbet for kvinners rettigheter i Irak. Nå får hun Raftoprisen.

Situasjonen for kvinner i Irak er ikke så lett. Yanar Mohammed jobber for at kvinner skal få det bedre i landet. Og spesielt kvinner fra mindre folkegrupper. Derfor får hun Raftoprisen 2016.

– Menneskerettighetene skiller ikke mellom kvinner og menn. Kvinner utsettes for overgrep hele tiden på grunn av sitt kjønn. Derfor vil vi trekke fram Mohammeds arbeid for å beskytte kvinner mot vold. Hun jobber også med å opplyse om kvinners rettigheter og kvinners rettsvern, sier Martin Paulsen til nyhetsbyrået NTB. Han er leder for priskomiteen i Raftostiftelsen.

Mohammed leder organisasjonen for kvinners frihet i Irak (OWFI).

Raftostiftelsen sier at seksualisert vold ofte brukes som en strategi i krig. Det skjer i flere konflikter rundt omkring i verden.

– Kvinners rettigheter blir ofret for politiske og militære mål. Irak er bare ett av mange eksempler på dette, sier stiftelsen.

Situasjonen i Irak blir stadig verre. Spesielt ille har det blitt etter at terror-gruppa IS vokste. 18.802 vanlige folk er drept på ett og et halvt år. Fra januar 2014 til oktober 2015 ble også 36.245 skadd. 2 millioner mennesker måtte flykte inne i Irak.

Raftoprisen deles ut i Grieghallen i Bergen. Det skjer søndag 20. november.