Norge

Hedret de frivillige heltene fra 22. juli

De satte sitt eget liv i fare for å hjelpe andre 22. juli i fjor. Mandag ble 22 personer hedret med medaljen for edel dåd.

– Kun med motet som skjold gikk dere inn i faren, sa statsminister Jens Stoltenberg. Han var med på å hedre de 22 personene som fikk medaljen edel dåd. Det skjedde i Oslo rådhus mandag.

Også kong Harald og stortingspresident Dag Terje Andersen deltok.

De 22 personene får medaljen for jobben de gjorde 22. juli i fjor. Da sprengte Anders Behring Breivik først en bombe i regjeringskvartalet i Oslo. Så skjøt og drepte han barn og voksne på Utøya i Buskerud.

LES MER HER: – Breivik er tilregnelig

De 22 personene er ikke politi eller leger. De valgte frivillig å sette sitt eget liv i fare for å redde andre 22. juli i fjor. Fem av dem fikk medaljen i gull, mens 14 personer fikk medaljen i sølv.

Stoltenberg kalte dem helter.

– Dere er de fremste blant de modige. Det er sterkt å stå ansikt til ansikt med hver og en som satte sitt eget liv i fare for å redde andres liv. Dere valgte motets vei. Det reddet mange liv, sa Stoltenberg.

Medaljen edel dåd er den høyeste for redningsinnsats i Norge. Gullmedaljen er den 7. høysete utmerkelsen noen kan få i Norge. Medaljen i sølv er nummer 13 på lista.

Stortingspresident Dag Terje Andersen sa at det er sjelden noen får medaljen for edel dåd. Sist den ble delt ut var etter Åsta-ulykken i 2000.

– Vi må tilbake til 1937 for å finne sist gang medaljen ble delt ut i gull. Dere har vist et usedvanlig stort mot, offervilje og medmenneskelighet i en ekstrem situasjon. Dere reddet liv ved frivillig å sette dere selv i fare. Dere er et vitnesbyrd om at 22. juli også handler om frivillig innsats som savner sidestykke i moderne historie, sa Andersen.

Dag Terje Andersen minnet om at 77 personer døde i terror-angrepene 22. juli.

– Vi kan med sikkerhet si at det ville vært veldig mange flere, om det ikke hadde vært for innsatsen fra dere frivillige, sa han.

De 22 personene fikk også hilse på Kong Harald. Kongen tok seg god tid til å snakke med dem.

Også Fabian Stang var i Oslo rådhus. Han er ordfører i Oslo. Eskil Pedersen fulgte også med på utdelingen. Pedersen er leder i Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF. Pedersen var på Utøya 22. juli i fjor. I rådhuset var også fylkesmennene i Buskerud, Hedmark, Oslo og Akershus og Østfold. De 22 personene som fikk medalje er fra disse fylkene.

21 av medaljene ble delt ut for frivillig redningsinnsats ved Utøya. En person ble hedret for sin frivillige innsats ved regjeringskvartalet.

Medaljen er som regel blitt gitt til personer som har reddet liv og hjulpet til i ulykker på sjøen. Derfor er det Sjøfartsdirektoratet som velger ut hvem de mener bør få medaljen. Regjeringen bestemmer hvem som får den.

Alle kan foreslå personer som de mener bør få medaljen edel dåd. Fristen for å komme med forslag er fem år.

Siste utgave

På forsiden nå