Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hele Norges matmor er død

Den kjente TV-kokken Ingrid Espelid Hovig er død. Hun ble 94 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig var hele landets kjære kjøkkensjef og kokk. Både i og utenfor NRKs programserie Fjernsyns-kjøkkenet. Serien gikk i over 30 år. TV-seerne fikk følelsen av at de personlig kjente den blide damen fra Vestlandet. Hun pleide å smile lurt og blunke. Hun sa «og så juksa vi litt..» når det gikk raskere enn naturlig å bake en kake.

Alltid pen på håret, med forkle på og persillekvasten klar. På en sjarmerende og naturlig måte ga hun folk kunnskap om god og sunn hverdagsmat. Persillen måtte med. Den var som prikken over i-en på nesten enhver rett. Dette ble en liten greie mellom henne og den andre porgramlederen. Det var ernærings-eksperten Kaare Norum. Maten skulle ikke bare være sunn. Enkle hverdags-måltider skulle skape matglede og se fristende ut.

Ingrid Espelid Hovig var født på Kleppestø på Askøy utenfor Bergen. Hun gikk ut fra Statens lærerinneskole i husstell i 1950. Den lå på Stabekk i Akershus. Hovig fikk jobb ved Opplysnings-kontoret for fisk. Det er neppe noen som har renset flere sild på offentlig sted som hun. Det skriver Store norske leksikon.

Hovig kom til kanalen NRK tidlig på 1960-tallet. Der var hun program-sekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff.

Fjernsyns-kjøkkenet gikk på lufta første gang i 1965. Serien ble fort svært populær. Selv om en ikke kunne se at persillen var grønn. For fargefjernsynet kom ikke i gang for alvor her i landet før i 1975.

Hun reiste også rundt. Hun fikk husmødre i bygd og by til å bli med på skjermen. De viste hvordan de laget tradisjonsrik, norsk hverdags- og festmat. På samme måte reiste hun rundt i verden. Slik presenterte hun mat fra ulike kulturer.

Ingrid Espelid Hovig var ansvarlig for mange kokebøker. Den første kom i 1967. Den het «Ingrid Espelid ber til bords». Der var det oppskrifter fra Fjernsyns-kjøkkenet. Siden skrev eller bidro hun til over 50 kokebøker.

Hun fikk flere nasjonale og internasjonale priser. Det var for sin innsats for ernæring og sunn mat. Hun var ridder av 1. klasse av St Olavs Orden. Nå deles Ingrid Espelids Hovigs matkultur-pris også ut. Den går til personer som gjør en særlig stor innsats for norsk mat og matkultur.

Også som pensjonist laget hun programmer. Hun var ambassadør for Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

Ingrid Espelid Hovig var gift med arkitekten Jan Inge Hovig. Han døde i 1977. Det skjedde bare ni dager etter at de to giftet seg.

De siste årene bodde hun på sykehjem i Oslo. Til 90-årsdagen i 2014 laget Arne Hjeltnes bak boka «90 retter til Ingrid Espelid Hovig». Der hedret norske mesterkokker henne med egne oppskrifter.