Norge

Helsebror skal få gutta til helsestasjonen

Mange færre gutter enn jenter går til helsesøster. Det skal helsebror Per Arthur Andersen gjøre noe med.

Er det vanskelig hjemme? Er det noen som mobber? Har du hatt sex og er livredd for følgene? Da kan du komme til helsesøster, sier Per Arthur Andersen. Han er én av få mannlige helsesøstre. De som besøker ham, kaller ham helsebror.

– Vi kan hjelpe med alt. Er det noe vi ikke kan, hjelper vi deg med å finne den som kan det, sier han til Klar Tale.

Andersen jobber ved Helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo. Det er et tilbud til gutter mellom 12 år og 25 år. Målet er å få flere gutter til å bruke helsetjenester.

Det er flest jenter som går til helsesøster. Slik er det også i bydel Frogner i Oslo. For to år siden var bare to av ti som gikk til helsesøster, gutter. Nå er over tre av ti besøk i bydelen av gutter, sier Andersen. Årsaken er den nye helsestasjonen for gutter. Den tar imot gutter fra hele byen.

Jenter og gutter bruker helsestasjonen ulikt. Jenter går oftere til helsesøster for å snakke om problemer hjemme. Mens guttene går oftere dit på grunn av fysiske plager. Det viser en studie fra 2017.

Gutter vil helst greie seg selv når de får problemer. De venter lenger med å søke hjelp, og vet ikke hvor de kan få hjelp, viser tidligere studier.

Andersen tror det er flere grunner til at så få gutter kommer til helsesøster.

– Det kan være fordi det er få menn i yrket. Det kan også være på grunn av veldig mye snakk om prevensjon. Det handler ofte mest om jenter, sier han.

Det er også lettere for jenter å gå til helsesøster, sier Andersen.

– Jentene kan si at det er noe med mensen. En gutt kan ikke gjemme seg bak samme forklaring, sier han.

Andersen opplever at guttene har lettere for å snakke med ham. Årsaken er at han er mann.

– Det vanligste jeg får høre, er at det er noe nedentil. Eller at de lurer på om de gjør det bra nok når de har sex, sier helsebroren. Han deler også ut kondomer fra en stor tralle.

Guttene åpner seg også lettere for ham om vanskelige tanker eller følelser.

– De får snakke med en voksen mann som sier at det ikke er noe i veien med dem. De får høre at de har lov til å føle det de føler. Det gir dem trygghet, sier Andersen.

Det finnes bare rundt ti helsesøstre som er menn i Norge. Helsebroren håper på flere mannlige kolleger.

– Det ble jobbet mye for å få flere kvinnelige leger. Det har de fått til. Men samfunnet har ikke jobbet like mye for å få menn inn i yrker med mange kvinner, sier han.

Helsestasjonen for gutter er et prøve-prosjekt. De jobber for å gjøre guttene tryggere på å søke hjelp.

– Det er mange av livets problemer som kan løses ved å snakke om dem. Det krever mye styrke å be om hjelp. Det er alt annet enn svakt. Det er viktig å huske, sier helsebroren.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå