Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Heltene ble hedret

De stanset skytteren i moskeen. Torsdag ble de hedret av politiet.

– Dere handlet raskt. Det hindret at liv gikk tapt, sa politimesteren i Sandvika i Oslo.

Mohammed Rafiq overmannet Philip Manshaus. Marshaus skjøt seg inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre. Rafiq fikk hjelp av Mohamed Iqbal. Han slo skytteren. Rafiq er 65 år gammel. Iqbal er 75 år.

Torsdag kveld fikk de to mennene skryt av politiet. De fikk blomster og ros fra Oslos politimester Beate Gangås. Også Lisbeth Hammer Krog hedret dem, skriver avisa Budstikka. Hun er ordfører i Bærum.

– Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde, sa politimesteren.

Begge heltene snakker gjennom Abdul-Satar Ali. Han er tolk og bistands-advokat. De sier at det «etter forholdene går greit».

– Det er veldig viktig at de ser at det de gjorde, blir satt pris på. Disse ordene de fikk høre her, vil de huske resten av livet, sier Ali.

21 år gamle Philip Manshaus er siktet for terrorforsøk og drap. Han drepte stesøsteren før han angrep moskeen. Hun var 17 år gammel.

Mohammed Rafiq tenker på de som har mistet en datter. Det sier han gjennom sønnen sin Hamid Rafiq.

– Rafiq vil kondolere fra far til far. Rafiq er også en far. Han sier at han føler sorgen til denne faren, sa sønnen, ifølge Budstikka.

Han kom også med en oppfordring til folk i Norge.

– Vi må beskytte fremtiden til våre barn. Gjør Norge til et eksempel for andre land. Ved at alle religioner står sammen.

Det er startet en innsamlings-aksjon for de to mennene og en tredje person. Hensikten er at de skal kunne reise til Mekka. Folk har gitt over 225.000 kroner.

Den terror-siktede Philip Manshaus har foreløpig ikke forklart seg. Men han skal ha sagt at han nå ønsker å fortelle hvorfor han angrep moskeen. Det skriver flere medier.