Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her demonstrerer de mot regjeringen

Regjeringen har sagt ja til gruvedrift i Kvalsund. Det er Natur og Ungdom helt uenig i.

– Det kan ikke være slik at store grep mot urfolk og natur skal være nødvendig for å utvinne mineraler, sier Gaute Eiterjord til NTB. Han leder Natur og Ungdom.

Regjeringen sa torsdag ja til utvinning av kobber. Det skjer i ei gruve i Kvalsund. Avfallet fra gruvedriften skal dumpes i Repparfjorden. Gruva vil også ha mye å si for reindriften i området.

Fredag demonsterte organisasjonen Natur og Ungdom i Oslo. Det er varslet flere demonstrasjoner lenger nord i landet. Blant annet i Troms. Klar Tale skrev om saken torsdag: – Vi er skuffet!

Flere kritikere sier at de vet at kobber er viktig å hente ut. Det er planen for hvordan avfallet skal dumpes som er for dårlig.

– Vi kan ikke godta gruvedrift for enhver pris, sier Eiterfjord. Flere kaller regjeringens beslutning for en skandale.

Sosialistisk Venstreparti vet at verden trenger mineraler for å bekjempe endringene i klimaet.

– Men vi må sørge for at utvinningen skjer på en måte som ikke ødelegger naturen, sier Lars Haltbrekken. Han er stortings-representant for SV. I mange år ledet han Naturvernforbundet.

«Gruveslam er Norges skam», ropte de 50–60 demonstrantene. «Vi lover et helvete! Nei til gruvedumping i Repparfjorden» og «For fisken, folket og framtida, ja til reine fjorder». Det sto på bannere de viste fram.

Demonstrantene hadde støtte både fra Unge Venstre og ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti. De krever at regjeringen ombestemmer seg.

– Gruva vil gjøre store inngrep i viktige områder der reinen beiter, ifølge Natur og Ungdom.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Unge Venstre-leder Sondre Hansmark og flere stortings-representanter fra SV varsler flere protester. De sier de vil vurdere å lenke seg fast i protest mot gruveplanen.

Regjeringen sier at driften av gruva vil gi flere folk jobb i Finnmark. Samtidig vil det sørge for utvinning av viktige mineraler for å drive mer klimavennlig. Mineraler brukes i ny teknologi. Det er viktig i solceller, vindmøller, elbiler og batterier.

Haltbrekken fra SV sier at det haster å utvinne nye mineraler. Men han mener at regjeringens plan for gruvedrift og avfallet er for dårlig.

– SV er ikke mot gruvedrift, heller ikke her. Men da må de klare å få til en god nok drift, sier han.

Eiterjord i Natur og Ungdom har klare krav for å støtte gruvedrift i Kvalsund: avfall må ikke deponeres i sjøen. Massene som tas ut fra gruva bør fbrukes på en annen måte. Det kan også legges tilvake i gruva. All aktivitet må foregå under bakken. Da vil det ikke skape trøbbel for reinen.