Norge

Her er det skredfare i vinterferien

Store mengder snø har gjort det farligere å ferdes i fjellet. Unngå bratt terreng, sier varslerne i varsom.no.

– Torsdag er skredfaren på nivå 4, som er stor. Det gjelder for Rogaland og Vest-Agder. Disse områdene har jo fått mye snø i det siste, sier Tommy Skårholen til Klar Tale.

Skårholen er vaktleder ved snøskredvarslet i NVE. De er med å drifte nettstedet varsom.no. Der finner du blant annet informasjon om hvor i Norge det kan bli snøskred. Det er ekstra viktig å sjekke om du skal til steder med mye snø i vinterferien.

I forrige uke ble en mor og to barn begravd i snø. Det skjedde da de gikk skitur i Sidal i Rogaland. Et barn ble lettere skadd. Torsdag kom det et stort snøskred i Jostedalen i Sogn og Fjordane. Skredet raste over veien, men ingen ble tatt.

Det er fare for snøskred i hele Sør- Norgee. Faren er vurdert til nivå 3. Det betyr betydelig snøskredfare. Faren er økt etter uværet den siste tida.

Vanligvis sender ikke NVE ut varsel om skred for Vest-Agder og Rogaland. Derfor vet ikke NVE i detalj hvordan snøen er der.

– Men disse områdene har fått mest snø i det siste. Spesielt gjelder det de indre fjellområdene i Rogaland og Vest-Agder, sier Skårholen.

Han forklarer at det blir skredfare med mye nysnø og vind. Samtidig har det vært mye snø i terrenget som vinden flytter på.

– Da får du store flak med fokksnø, spesielt der det er le. Disse flakene kan løsne av seg selv, forklarer han.

Skårholen ber folk om å unngå terreng der det kan være fare for skred.

– Der det er brattere enn 30 grader, for eksempel. Det er også viktig å holde god avstand til bratte fjellsider. Der kan det rase ned snø.

Han sier det regnes som mer sikkert å følge skispor som er kjørt opp.

– Hvis en er utenfor preparerte løyper, bør en ta forholdsregler, sier han.

En regel er å vente med å gå i noen områder etter uvær.

– Det tar tid før snøen blir stabil, forklarer han.

Det kan være vanskelig å vurdere hvor bratt en fjellside er. Ved bratt terreng da kan en unngå å bevege seg i området. Det finnes også egne kart over hvor bratt det er.

Snøskredvarslene på varsom.no er laget for to dager av gangen. Slik kan folk få mest mulig informasjon. Du kan laste ned en app på telefonen din. Dermed kan du bli oppdatert om du har dekning på mobiltelefonen. På varsom finner du også egne sider som forklarer forskjeller på snøen. Det gjør deg bedre i stand til å vurdere terrenget du går i.

Vil du ha mer ekspert-kunnskap? Du finner mye på xgeo.no.

Nord-Norge er det området nå der det er minst fare for skred. Der er skredfaren liten, på nivå 1. Årsaken er at det er lenge siden det har snødd mye i denne landsdelen. På Nordvestlandet er faren 2.

– I nord har det ikke snødd på veldig lenge. Men det er alltid en mulighet for at det kan komme skred. Det er uansett vanskeligere forhold i sør, sier Skårholen.

Skal du til fjells i vinterferien? Husk å vurder skredfaren der du vil gå på ski.

Vil du føle deg tryggere? Norske redningshunder leter etter folk i skred. Les deres tips om snø og snøskred.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå