Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her er det størst fare for flom

En landsdel har større fare for vårflom enn de andre i år. Se hvilken.

Store mengder snø skal smelte. Samtidig kan det komme nedbør. I år er det Sør-Norge som har størst fare for en stor vårflom. Store deler av Nord-Norge og Trøndelag har lavere fare for flom, ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

– Det er store mengder snø i Sør-Norge i år. Det gjør at det er større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom her, sier Inger Karin Engen. Hun er hydrolog og flomvarsler i NVE.

Områder som ligger lavt på Sør- og Østlandet er spesielt utsatt i år. Myndighetene og folk bør gjøre det de kan. De bør gjøre tiltak for å gjøre faren for oversvømmelser mindre når snøen begynner å smelte, råder NVE.

– De kan sørge for åpne avløpsveier som stikkrenner og kummer. Slik kan de sikre at vannet får renne fritt, sier Engen.

Nord i Trøndelag og i Nord-Norge er det mindre sannsynlighet enn normalt for stor vårflom. Det er basert på det NVE vet om snømengder der. Et unntak er Finnmarksvidda. Der er det også er noe større fare enn normalt for stor vårflom.

Engen sier at vårflom er noe som skjer hvert år i store deler av landet. Akkurat hvor stor vårflommen blir, er helt avhengig av været framover.

– Blir det en vår med passe varme og lite nedbør, får vi en ganske normal vårflom. Selv der det er uvanlig mye snø. Året 1988 er et godt eksempel på det. Da var det litt mer snø østafjells enn det er nå. Men det var passe varmt og lite regn. Det førte til en helt vanlig vårflom uten spesielle problemer, forklarer hun.