Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her er Jensens plan for boliger

Regjeringen skal gjøre det enklere, billigere og raskere å bygge boliger. Så lages det nye regler for banker og folk som spør etter boliglån.

Finansminister Siv Jensen skal hindre at boliger blir dyrere og dyrere. Folk i Norge blir tvunget til å kjøpe dyre boliger og får derfor mye gjeld.

Mandag la regjeringen fram en ny plan.

Regjeringen lager nye regler som bankene skal følge. De vil gjelde fra 1. juli.

I dag må folk som skal låne penger til bolig sørge for at 15 prosent av prisen på boligen er dekket. Det kan for eksempel være med egne oppsparte penger eller med sikkerhet i et annet hus. Dette kravet vil også gjelde framover.

Folk som skal låne penger til bolig må kunne håndtere en rente som er fem prosentpoeng mer. Både inntekt og alle relevante utgifter skal vurderes når folk spør etter lån.

– Jeg stoler på at norske banker gjør gode vurderinger. Men om de låner ut for mye penger, kan det bli negativt for norsk økonomi. Vi lager derfor klare regler, sier Siv Jensen.

Men det skal fortsatt være mulig for bankene å være fleksible. De skal kunne gi lån til noen kunder selv om de ikke oppfyller alle kravene i de nye reglene.

Dersom folk låner over 70 prosent av det boligen er verdt, stilles det krav til betaling av avdrag.

Så skal regjeringen gjøre det billigere, enklere og raskere å bygge nye boliger. Det skal hindre at folk får for mye gjeld fordi boligene bli for dyre.

– Vi gjør det billigere å bygge bolig gjennom mindre byråkrati og enklere plan-prosesser, lover kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.