Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her er nye Utøya

Mange har jobbet hardt for å gjøre øya ny igjen. Det er snart fire år siden terrorangrepet. Her er bildene.

Det har gått fire år siden Utøya i Buskerud ble angrepet av Anders Behring Breivik. Folk har jobbet hardt med å bygge opp øya igjen. Mange ble skutt og drept her. De får nå navnene sine risset inn i et minnesmerke. Ikke alle navnene er på plass, men de kommer når familiene er klare.

22. juli 2011 og tiden etter er Norge er i sjokk. Først smeller det ved Regjeringskvartalet i Oslo. Folk som jobber her lurer på hva som skjer. Vinduer blir knust. Uskyldige mennesker som tilfeldigvis var på stedet blir drept av bombe. Åtte stykker til sammen. Anders Behring Breivik har plassert en bil med bombe i ved Høyblokka.

Politi og redningsfolk strømmer til, men Behring Breivik er vekk. Han er på vei til Utøya i Buskerud. Der er flere hundre ungdommer fra partiet AUF samlet. Det er ungdomspartiet til Arbeiderpartiet. Et parti Behring Breivik er uenig med.

Utkledd som politi, kommer han til øya med våpen. Sommerleieren blir til et mareritt. Ungdommer gjemmer seg. Noen hopper i Tyrifjorden for å komme seg unna. 69 ungdommer blir drept.

I dagene etter sliter mange med å forstå at det faktisk har skjedd. Norge er blitt angrepet. Hele verden følger med på Norge.

Behring Breivik har for lengst fått sin dom. Og i år blir det sommerleir igjen. AUF-leder Mani Hussaini gleder seg til leiren. 6. til 9. august kommer øya til å være fylt av unge folk igjen. De tar tilbake Utøya.

– Det arbeidet vi gjør nå er veldig viktig. Vi tar vare på minnene etter 22. juli. Men vi legger samtidig til rette for nye generasjoner, sier Hussaini til avisa VG.