Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her får EU Nobels fredspris

Den europeiske union (EU) er flinke til å forhandle fram løsninger. Den er en evig freds-konferanse. Det sa topplederne i EU da de fikk Nobels fredspris mandag.

De tre topplederne i Den europeiske union (EU) hyllet samarbeidet som stanset Europas kriger. De talte da EU fikk Nobels fredspris i Oslo rådhus mandag. EU gjorde slutt på krig og skapte fred i Europa, sa de.

EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso delte taletiden. De brukte historier fra sine egne liv.

– Som et barn født i Belgia rett etter krigen, fikk jeg fortalt historiene av dem som hadde opplevd dem. Bestemoren min snakket om Den store krigen, sa Van Rompuy.

– I 1940 måtte faren min, som den gangen var 17 år, grave sin egen grav. Han kom seg unna; ellers ville jeg ikke ha stått her i dag.

LES MER HER: – Mer EU er løsningen

Barroso opplevde som ung portugiser at diktatur gikk over til demokrati. Så ble Portugal med i EU, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men begge måtte snakke litt om de store krisene i Europa i dag. Det er uro i mange land. Van Rompuy viste til at EU nå har en historisk oppgave foran seg. De må bevare freden. Men presidenten sa at han var trygg på at de ville klare å ordne opp i krisene.

– Vi vil komme ut av dette sammen, og sterkere. Sterke nok i verden til å kunne forsvare våre interesser og fremme våre verdier, sa han.

LES MER HER: Protesterte mot Nobelprisen

Flere har sagt at Nobel-komiteen ikke har fulgt det Alfred Nobel ønsket for prisen. Van Rompuy viste til EUs evne til å forhandle fram løsninger.

– Hvis jeg skulle forklare dette for Alfred Nobel, ville jeg ha sagt: EU er ikke bare en freds-konferanse, men en evig freds-konferanse!

Nobel etterlot seg papirer om hva som kan åpne for å få fredsprisen. Der sto det at å jobbe for fredskongresser kan være en slik grunn.