Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her kan det bo tusen flyktninger

Før rommet butikklokalet hyller på hyller med billig mat. Nå skal isteden tusen flyktninger få et midlertidig hjem der.

Det jobbes på spreng for å gjøre ferdig senteret i Råde i Østfold. Opptil tusen mennesker skal kunne sove der. Allerede i neste uke kommer de første asylsøkerne.

De gamle lokalene til butikken Smart Club er omgjort til et mottakssenter. Der skal asylsøkere som kommer til Norge tas imot. De skal registreres, gjennom en helsesjekk og overnatte. Så skal de sendes videre til et vanlig asylmottak. Ett eller annet sted i Norge.

Jøran Kallmyr er statssekretær i Justisdepartementet. Han ble vist rundt i lokalene fredag. På gulvet er det satt opp store telt etter hverandre. Inni teltene er det køyer i to etasjer. Det er Utlendingsdirektoratet (UDI), Sivilforsvaret og PU som har samarbeidet om senteret i Råde.

– Dette er en akutt situasjon, og da må vi ty til en slik teltløsning. Jeg synes dette ser veldig bra ut. Jeg er imponert over arbeidet som er gjort, sier Kallmyr til nyhetsbyrået NTB.

Ifølge UDI blir de første asylsøkerne tatt imot på senteret i Råde mot slutten av neste uke.

Fram til nå har asylsøkere blitt registrert hos Politiets utlendingsenhet (PU). De holder til på Tøyen i Oslo. Etterpå har de blitt flyttet til asylmottaket på Refstad.

På senteret i Råde skal asylsøkerne få gjort flere ting på ett sted.

– Det betyr at asylsøkerne kan forholde seg til ett sted. Det blir mindre transport og venting. Det vil også være tilbud om helsetjenester på senteret hele døgnet. Det vil bli enklere for PU, UDI og helsevesenet, skriver Råde kommune på sine nettsider.

UDI tror det kan komme 25.000 asylsøkere til Norge i år. I løpet av september ble registrert 4.904 asylsøkere til Norge. Det har aldri noen gang før kommet så mange på en enkelt måned til Norge, sier UDI.