Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her venter de i spenning

I flere store byer kan det bli maktskifte om noen timer.

Det knyttes stor spenning til hvem som skal styre i de store byene i Norge. Om noen timer kommer resultatet fra årets valg. Vil Høyre miste makta i Bergen? I Oslo har de borgerlige partiene styrt i nesten 20 år. Er det slutt nå?

De siste meningsmålingene har gitt oss noen hint.

I Oslo er det i dag borgerlig flertall. Ordføreren er fra partiet Høyre. Men her kan Miljøpartiet De Grønne komme på vippen. Det betyr at de kan bestemme om de borgerlige partiene får fortsette å styre, eller om Arbeiderpartiet (Ap) tar over med sine samarbeidspartier. Ap har også sagt de er villige til å samarbeide med Kristelig Folkeparti.

Men Ap har fått mye kritikk for at de vil ha skatt på eiendommer til Oslo-folk.

– Jeg mener det er viktig å være ærlig som politiker, sier byrådsleder-kandidat Raymond Johansen fra Ap til pressen mandag kveld. Han angrer ikke på at skatten ble en del av valgkampen.

Oslos ordfører Fabian Stang er vet han kan tape mandag.

- Jeg tror nok mitt liv som ordfører henger i en tynn tråd. Det blir veldig jevnt i Oslo, hver stemme teller! har han sagt til avisa Dagbladet.

I Bergen styrer også de borgerlige partiene. Ordføreren er fra Høyre. Men de røde er blitt mer populære i Norges nest største by. Det kan bety maktskifte, og at Arbeiderpartiet tar over.

Ordfører Trude Drevland fra Høyre blir etterforsket av politiet. Hun har fått mye kritikk for å ha tatt imot gratis reise fra en skipsreder. Hun er ikke med på valg-samlingen til partiet mandag kveld. Det melder Bergensavisen.

I Trondheim er det rødt flertall og ordfører fra Ap. Slik blir det trolig også etter valget.

I Stavanger er det borgerlig flertall. Slik blir det trolig også etter valget. Det samme gjelder Kristiansand.

I Fredrikstad er det rødt flertall og Ap-ordfører. Slik blir det trolig også etter valget.

I Sandnes er det et samarbeid mellom Ap og Fremskrittspartiet. Ap har ordføreren, og det blir trolig ikke endret.

I Tromsø kan de borgerlige politikerne tape for de røde. Mens i Drammen sitter de borgerlige trolig trygt ved makta, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Leder av Aps ungdomsparti Mani Hussein sier han er spent på hvordan resultatet blir.

–  Vi håper på tidenes resultat for Ap, og at vi vinner makta i Oslo, Bergen og Tromsø, sier han på TV-sendingen til NRK.

SE OGSÅ: Se bilder fra valget

LES MER OM VALGET HER